miercuri, 14 aprilie 2010

Dicționar astrologic

abces dentar
predispozitia catre inflamatii si probleme dentare este data de aspectele defavorabile care au loc intre planetele Saturn (dintii) si Marte (infectia), ori combinatiile negative intre Luna, Pluton si Neptun. Conteaza in aceeasi masura semnele Berbec (capul) si Taur (dintii). Tranzitele planetei Marte prin una dintre aceste zodii, in special daca zodia ocupa casa I a horoscopului, poate fi cauza unor abcese dentare.
abdomen
aceasta parte a corpului este influentata de planeta Mercur, semnul Fecioara, semnul care guverneaza intestinele si casa VI a horoscopului. Afectiunile abdomenului sunt intotdeauna strans legate de aspectele negative a elementelor in cauza.
abilitate
fie ca este fizica sau intelectuala, abilitatea este reprezentata in primul rand de aspectele favorabile ale planetelor Marte si Mercur si de relatiile care au loc intre acestea doua si ceilalti astrii. Astfel, indemanarea sportivilor, abilitatile de comunicare trebuiesc cautate in raport cu cele doua planete, urmand insa si casele in cauza, respectiv, casele I, III si IX ale horoscopului.
abscisia luminii
abscisia luminii (latina: abscissio, a taia) se realizeaza cand inainte ca intre doi semnificatori sa se realizeze un aspect perfect, unul din semnificatori face un aspect cu o planeta mai lenta, sau o planeta rapida aspecteaza unul din semnificatori. In ambele cazuri lumina semnificatorului care se apropie de celalalt semnificator este taiata de razele celei de-a treia planete. Simbolic taierea de lumina interfera cu promisiunea data de cei doi semnificatori intre care se realizeaza aspectul. Sinonim cu frustrare.
Admetos
Admetos este una din cele opt planete ipotetice (cunoscute si sub numele de planete transneptuniene) folosite de Scoala din Hamburg. Este o planeta intensa asociata cu evenimentele care se blocheaza ajungand intr-un punct mort. Simbolizeaza concentrarea totala.
afectare
efecte negative asupra unei case sau unei planete. Daca unul dintre malefici este intr-un aspect prost cu o alta planeta, aceasta din urma este afectata de el. Marte, Saturn (sau Nodul Sud) pot afecta casele doar prin simpla lor prezenta, in special daca formeaza aspecte dificile cu alte planete. Planetele care sunt de obicei considerate benefice pot de asemenea afecta daca ele sunt intr-o pozitie nepotrivita lor sau daca joaca rolul de guvernatori ai unor case considerate traditional nefericite: casele IV, VI, VIII si XII.
Alchocoden
este planeta care are cele mai multe demnitati in gradul planetei sau locului luat ca Hyleg, facand si un aspect cu Hyleg.
Algol
numita si Caput Algol, este o stea fixa malefica. Lilly ii atribuie un orb de 5°, dar astrologii moderni utilizeaza orburi mult mai mici, in jur de 1° pentru stelele fixe.
Almuten
Almutenul oricarui grad din zodiac este planeta care are cea mai mare demnitate esentiala in acel grad. Unele grade au mai multi Almuteni (de exemplu daca doua planete sunt demnitate egal in acel grad, atunci amandoua sunt Almuten acolo).
Almutenul hartii
este planeta care este cea mai puternica in demnitate esentiala si accidentala din harta.
Anareta
planeta capabila de a distruge, constituind o amenintare pentru Hyleg. Anareta poate fi o planeta malefica, guvernatorul casei VIII, almutenul guvernatorului casei VIII sau o planeta plasata in casa VIII.
antipatie
o relatie nearmonioasa a planetelor cauzata de natura lor diferita, prin aspect, sau prin domiciliu sau exaltare in semne opuse. De exemplu, Soarele care guverneaza Leul are o antipatie pentru Saturn care guverneaza semnul opus Varsatorul.
antiscie

reflectarea pozitiei unei planete pe axa Rac - Capricorn. Cu alte cuvinte, antisciile sunt reflectarile de-a lungul axei verticale a zodiacului. Punctul de mijloc dintre pozitia unei planete si antiscia sa este mereu 0° Rac sau Capricorn. De exemplu, antiscia pentru 9° Capricorn este 21° Sagetator iar pentru 12° Balanta este 18° Pesti. Antiscia si planeta corespondenta sunt echidistante fata de punctele de solstitiu (0° Rac si 0° Capricorn). Perechile semne - antiscie semne sunt: Berbec/Fecioara, Taur/Leu, Gemeni/Rac, Balanta/Pesti Scorpion/Varsator si Sagetator/Capricorn. Antiscia are natura sextilului sau trigonului, iar contrantiscia (punctul opus antisciei) are natura careului sau opozitiei.
aphelion
punctul de pe orbita unei planete in care aceasta este cel mai departe de Soare
aplicatie
miscarea unei planete catre alta planeta, cuspida sau punct senzitiv, formand un aspect aplicant intre ele. Amandoua planetele pot fi directe, una directa si una retrograda, sau amandoua retrograde. Aplicatia este opusul separatiei.
aplicatie mutuala

termenul de aplicatie mutuala este folosit cand o planeta directa aplica catre una care este retrograda, in asa fel incat fiecare planeta se indreapta catre cealalta. Planeta mai rapida, indiferent de directia de miscare, isi arunca razele si o aspecteaza pe cea mai lenta.
aplicatie mutuala
un aspect aplicant in care doua planete se misca una catre cealalta, pentru ca una are sens direct si cealalta are sens retrograd. O forta puternica ce aduce lucrurile catre perfectare. Adesea aduce un rezultat rapid si neasteptat.
apogeu
punctul de pe orbita unei planete in care aceasta este cel mai departe de Pamant.
Apollon

Apollon este una din cele opt planete ipotetice (cunoscute si sub numele de planete transneptuniene) folosite de Scoala din Hamburg. Este o planeta a expansivitatii. Simbolizeaza comertul, stiinta, pacea si succesul.
arce solare

metoda arcelor solare se foloseste in previziuni. Toate planetele, inclusiv cuspidele, se deplaseaza cu numarul de grade parcurs de Soare pana in acel moment.
Aripi de Pasare

configuraţie planetară care implică patru planete şi cunoaşte două posibilităţi de realizare. Simbolismul configuraţiei se apropie de cel al planetei Mercur şi al Semnelor de Aer, susţinând în mod deosebit activităţi profesionale din domeniul comunicaţiei. Nivelul grosier de conştiinţă va fi marcat însă de intoleranţă şi lipsă de diplomaţie, de superificialiate şi de neseriozitate. Persoanele armonioase vor manifesta puterea de a sintetiza energia configuraţiei la nivelul expresiei şi al realizării personale.
arme albe
semnificatorul general al armelor albe este Marte, la care trebuie sa se adauge si Mercur (cel care reprezinta mainile si actiunea acestora). Cauzele mortii violente prin arme albe apare adesea reprezentat de combinatia acestor doua planete, plasate in casele VIII, XII, sau VII. Cei care folosesc armele albe au de obicei in tema natala una din aceste doua planete in casele III sau VII.
ascendent

este locul unde Orizontul estic intersecteaza Ecliptica. Ascendentul este opusul Descendentului. In majoritatea sistemelor de calcul al caselor Ascendentul se formeaza in cuspida casei I. In interpretare el reprezinta reactia la mediul inconjurator, personalitatea, felul cum ne percepe lumea, impactul sinelui asupra celorlalti si invers, motivatia in viata.
ascensiune
din cauza inclinatiei eclipticii fata de ecuator (23,5 grade), anumite semne sunt la nord si altele la sud de ecuator. Cand se roteste Pamantul, semnele de ascensiune scurta se ridica mai repede in timp ce semnele de ascensiune lunga se ridica mai incet. In emisfera nordica semnele de ascensiune lunga sunt de la Rac pana la Sagetator, iar cele de ascensiune scurta sunt de la Capricorn pana la Gemeni (inclusiv). Reversul este adevarat pentru emisfera sudica. Lilly considera ca aspectele majore ce se petrec in semne de lunga ascensiune se comporta de fapt ca urmatoarele aspecte majore, de exemplu un careu intre o planeta in Rac si una in Balanta actioneaza mai mult ca un trigon. Si invers, un careu intre o planeta in Capricorn si una in Berbec se comporta mai mult ca un sextil.
aspect
o relatie specifica unghiulara intre planete, cuspide ale caselor sau puncte senzitive, masurata in grade, pe longitudinea eclipticii. Aspectele majore sunt conjunctia, sextilul, careul, trigonul si opozitia. Pentru Ptolomeu, conjunctia era privita nu ca un aspect, ci ca o unire corporala a doua planete.
aspect aplicant
aspect in care orbul tinde sa se diminueze in timp, deci aspectul tinde spre un aspect perfect
aspect dextru

numit si aspect de dreapta, este un aspect major in care planetele se indreapta spre o opozitie. Planeta rapida creste in lumina fata de planeta lenta. Lilly spune ca aspectele dextre sunt contrare succesiunii semnelor, pentru ca razele planetei rapide se duc in sens invers zodiacului pentru a ajunge la planeta mai lenta, asa cum se vede de pe Pamant.
aspect major
numite aspecte ptolemeice. Conjunctia - 0° (tehnic vorbind, conjunctia este mai degraba o alaturare a corpurilor, decat un aspect intre planete, dar scriitorii moderni o considera un aspect), sextilul - 60°, careul - 90°, trigonu - 120° si opozitia - 180°. Aplcatia prin conjunctie, sextil sau trigon fara frustrare sau interferenta de obicei aduce realizarea problemei. Sextilul si trigonul sunt aspecte de armonie, uniune si intelegere. Careul arata obstacole, probleme, stres si tensiune, si avertizeaza clientul sa nu procedeze la actiune. Opozitia indica separare, dificultate si esec. Nici un aspect intre semnificatori de obicei arata ca nu se va realiza nici o actiune in problema respectiva.
aspect partil

se intampla cand doua planete formeaza un aspect si ocupa acelasi grad numeric al semnului respectiv. De exemplu, Luna cand traverseaza al 5-lea grad al Berbecului este in opozitie partila cu Saturn, cand acesta ocupa gradul 5 din Balanta.
aspect platic
un aspect care nu este exact sau partil, dar este in orbul admis. De exemplu, Luna in 7° Berbec este in opozitie platica cu Saturn, aflat la 5° Balanta.
aspect separant

un aspect ce s-a perfectat cu ceva timp inainte de punerea intrebarii orare, asa ca planetele se indeparteaza acum de aspectul exact. O separare mutuala se petrece cand planeta aspectata este retrograda si planeta aspectanta este directa. Vezi separatie.
aspect sinistru
numit si aspect de stanga, este un aspect major in care planetele se indreapta spre o conjunctie.
asteroizi
corpuri solide de masa mica, uneori numiti si planetoizi sau planete minore, gravitand in jurul Soarelui si avand lumina de la acesta. Cei mai mari sunt Ceres, Vesta, Pallas si Junon. Cel mai folosit de astrologi in general este Chiron.
astrologie electionala
ramura a astrologiei care se ocupa cu stabilirea momentelor favorabile pentru a incepe o activitate, cum ar fi lansarea unei afaceri, casatorie, calatorie, semnarea unor contracte etc. Se folosesc invers procedurile din astrologia orara.
astrologie mundana
ramura a astrologiei ce se ocupa de problemele lumii (latina mundus = lume).
astrologie orara

ramura a astrologiei care se ocupa cu interpretarea unei teme orare, ridicata la un momentul intelegerii de catre astrolog a intrebarii puse. Prin aceasta metoda se poate raspunde la diferite intrebari, se pot gasi obiecte pierdute etc.
ayanamsa
acest termen este folosit pentru a descrie diferenta intre zodiacul sideral si cel tropical.
azimut

distanta in grade unghiulare folosita pentru a descrie pozitia unei planete pe cer. Se masoara de-a lungul orizontului, incepand cu punctul nordic, in sens orar, catre Cercul Vertical ce contine un obiect.
balanta
cel de al 7-lea semn al zodiacului, este guvernata de planetele Venus si Saturn. Soarele si Pluton se afla in cadere in aceasta zodie (deci in aspecte adesea negative) iar Marte se afla in Exil, pozitie ce are adesea de-a face cu tendintele introverte ale individului in cauza. Balanta este un semn Masculin, aflat in permanenta in cautarea unui echilibru, in primul rand interior, din dorinta de stabilitate si armonie. Aceasta cautare a echilibrului se realizeaza prin intermediul glandelor suprarenale, a rinichilor si aparatului urinar. Semnul inzestreaza cu reale afinitati comunicative, sensibilitate si senzualitate, dar si un rationament logic. Orice planeta aflata in aceasta zodie furnizeaza informatii privitoare la a doua jumatate a vietii individului, relatiile sociale si casatoria acestuia.
banca
profesia de bancher sau eventualele relatii cu banca sunt date de urmatoarele elemente: Soarele, care semnifica aurul si castigurile in bani; Luna, semnificatorul general al publicului si schimburilor; zodia Taur, semnificatorul bogatiei si al castigurilor; zodia Leu si planeta Jupiter plasata aici, fapt ce indica bursa si speculatiile financiare; casa VIII a zodiacului, care furnizeaza informatii privitoare la capitalul financiar si accesul la banii celorlalti.
bani
in sensul de avere, banii se afla sub directa influenta a zodiei Taur si a casei II a horoscopului. Modul de castig al acestora ca si sansa este insa reprezentat de catre Jupiter, Venus ori Luna, planete care faciliteaza castigurile si aduc noroc. Castigul, insa, in sens de noroc, este reprezentat de casa V a horoscopului si de semnul Leu. Astfel, o combinatie benefica intre aceste planete in harta nasterii unui individ anunta noroc si sansa de a face avere. Pe de alta parte, aceleasi planete, aflate de data aceasta in aspecte de tensiune pot anunta ca: fie individul va munci foarte mult pentru a castiga bani, fie saracie. Trebuie insa luate in calcul toate elementele temei natale pentru a putea deslusi viitorul financiar al cuiva.
batranete
se afla sub guvernarea planetelor Satun si Luna. Saturn este timpul ireversibil, factorul de imbatranire, Luna fiind insa cea care initiaza procesul de imbatranire organica. Batranetea, ca perioada, se afla plasata pe casa VII in semnul Balanta, care reprezinta cea de a doua jumatate a vietii. Procesul de imbatranire in ansamblu este redat de progresia planetelor din casa VII (Balanta) spre ultima casa a zodiacului, XII (Pestii), zodia care incheie ciclul. Batranii, ca persoane din familie, vor fi cautati in casa IV a zodiacului (Rac), aceasta fiind casa strabunilor si a istoriei genealogice a familiei. Persoanele mai in varsta cu care interactionam social ori profesional, apar cel mai adesea in casele VII sau X.
bucurie

o forma veche de guvernare a unei case, care atribuie caselor guvernatori dupa placerea pe care o simte planeta in acea casa. De exemplu Venus se simte bine alaturi de dragostea casei V, iar Saturn in mizeria casei XII. Luna are bucuria in casa III, Soarele in IX (unii spun si in X), Mercur in I, Marte in VI iar Jupiter in XI.
cadere
semnul opus celui in care o planeta este exaltata. Un semnificator in cadere poate indica o persoana nefericita, neajutorata sau cruda. O planeta in cadere poate semnifica o persoana care realmente a cazut (la propriu), sau a cazut in dizgratie. In hartile orare referitoare la obiecte pierdute, obiectul respectiv poate a cazut de la locul initial.
cadrane

horoscopul este impartit in 4 cadrane, prin intersectia liniei orizontului si meridianului. Primul cadran contine casele XII, XI si X. Al doilea contine casele IX, VII si VII, al treilea casele VI, V si IV, iar al patrulea casele III, II si I.
cal
ca animal este reprezentat de planeta Jupiter si semnul Sagetator, la fel si echitatia, ca sport, strans legata de abilitatile sportive imprimate de catre aceasta zodie. Sunt de notat si corespondentele moderne cu bicicleta, motocicleta, cursele de ciclism, cai sau motociclete.
calcul matematic
este semnificat de Mercur si de semnul Fecioarei. Anumite ramuri ale matematicii depind si de aspectele care au loc intre planetele Uranus si Mercur.
calculi renali
ca o consecinta a unor aspecte negative ce au loc intre: Saturn, Luna, Venus si uneori Pluton, care aduce tensiuni energetice in casa VIII a zodiacului. Astfel Luna se ocupa cu asimilarea hranei si a lichidelor din organism; Saturn, cu pietrele si obstructionarea lichidelor; Pluton, produce dezechilibrul; Venus asigura echilibrul organic si activitatea glandulara. Saturn are de-a face cu eliminarea toxinelor si guverneaza excretia. Pluton are de-a face cu eliminarea toxinelor din organism si regenerarea acestuia.
calendar iulian
calendar stabilit din ordinul lui Iulius Caesar in anul 46 i.Hr. Este cel cunoscut de toti, pentru ca il folosim in prezent.
campanie electorala

este reprezentata de Luna (masele de oameni) si in particular, de relatiile care au loc intre planetele Uranus si Jupiter. Metodele electorale abordate, ca si priza pe care acesta o are fata de public, sunt redate adesea de pozitia lunii si aspectele pe care aceasta le are cu planetele sus-mentionate.
cancer
boala este data de aspectele negative care au loc intre Pluton (tumoarea) si Luna (organismul si totodata, cresterea unui anumit tesut din organism). Se crede despre cancer ca ar fi o predispozitie genetica a individului, functie de mostenirea pe care acesta o primeste de la parinti. Astfel, pentru a depista localizarea acestuia sau posibilitatea activarii sale, se va studia harta natala a individului in ansamblu. In casa I a horoscopului, daca exista relatii tensionate intre planeta care guverneaza casa in cauza - Pluton si Luna, indiciul este al unei tumori cerebrale; in casa II, sunt date predispozitii pentru afectiuni ale gatului; in casele III si IV sunt plasate afectiunile pulmonare, in IV cele gastrice sau mamare; in casa V, afectiunile cardiace si hepatice etc. Tranzitul ori progresia uneia dintre planetele care la nastere indica posibilitatea cancerului, printr-o casa zodiacala, la randul sau negativa (in special casele VI, VIII si XII) ar putea avertiza asupra activarii cancerului. Trebuie insa tinut cont de toate elementele temei astrale pentru a depista daca este vorba intr-adevar de o predispozitie catre cancer, ori acele aspecte negative indica doar un blocaj energetic.
Careu in T

configuraţie planetară alcătuită din trei planete, două fiind în opoziţie iar a treia formând cuadraturi cu fiecare dintre ele; această a treia planetă se numeşte "planeta-focar" (sau "planeta-apex", sau "vârful" configuraţiei) şi primeşte energiile celorlalte două. De aceea, ea este planeta cea mai puternică. Modul vibratoriu în care se află atât planeta-focar cât şi celelalte planete a dus la existenţa a trei tipuri de careu în T: careul în T cardinal (toate planetele se află în trei dintre cele patru Semne cardinale) care conferă dinamism, dar şi crize relaţionale; careul în T fix (toate planetele se află în trei dintre cele patru Semne fixe) care conferă putere de concentrare, perseverenţă, dar şi ataşament faţă de planul material; careul în T mutabil (toate planetele se află în trei dintre cele patru Semne mutabile) care conferă o foarte mare adaptabilitate şi elevare, dar şi instabilitate psiho-emoţională. Această configuraţie face ca nativul să experimenteze evenimente conflictuale care îl vor ajuta să-şi depăşească slăbiciunile şi greşelile din vieţile anterioare, ea fiind semnul celor născuţi să reuşească, să ducă la împlinire ceea ce doresc (sau sunt cumva obligaţi) să facă
casa

una din cele 12 diviziuni ale cercului zodiacului, in termenii timpului sau al spatiului. Casele reprezinta in mod simbolic 12 sectoare de viata. Exista multe metode de diviziune a caselor. Majoritatea incep cu casa I in dreptul Ascendentului si casa X in dreptul Mijlocului Cerului. Lilly folosea sistemul Regiomontanus pentru hartile orare (si nu exista nici un motiv pentru care nu am face si noi acelasi lucru).
casa diurna

semnul guvernat de o planeta, ziua. Cu exceptia Lunii, a carei casa diurna este Racul, fiecare planeta guverneaza ziua un semn masculin (numar impar). Termenul mai corect ar fi semn diurn, dar in antichitate se folosea cuvantul casa si pentru desemnarea semnului.
casa lunara

una din cele 28 de diviziuni ale cercului zodiacal ce desemneaza o zi din cele 28 ale lunii. Unii astrologi orari moderni privesc cuspida caselor lunare ca fiind grade critice, aratand un punct critic sau de criza in problema dezbatuta.
casa nocturna
semnul guvernat de o planeta noaptea. Cu exceptia Soarelui, a carui casa nocturna este Leul, fiecare planeta guverneaza noaptea un semn feminin (numar par). Singura casa a Soarelui este Leul.
case angulare
casele angulare sunt casele I, IV, VII si X. Ele sunt cele mai puternice si dinamice case. Planetele plasate in aceste case sunt capabile sa-si manifeste puterea la maxim, pozitiv sau negativ in functie de aspectele pe care le formeaza.
case cadente
casele III, VI, IX si XII. Planetele aflate in aceste case au influenta mai slaba.
case derivate
o metode de renumerotare a caselor astfel incat problema sau persoana despre care se intreaba sa devina noua casa I, celelalte case fiind renumerotate in ordine. Astfel, intr-o intrebare despre un copil, casa V naturala devine casa I, casa VI naturala devine casa II si asa mai departe de-a lungul hartii.
case malefice

Lilly priveste casele VIII, VI si XII ca avand influenta nefasta. O planeta este plasata benefic intr-o casa, daca are bucuria in acea casa, sau daca este cosemnificator al casei.
case succedente
casele II, V, VIII si XI. Ele urmeaza, sau succed, caselor angulare.
cazimi

o planeta este in cazimi (in inima Soarelui) daca nu se afla mai departe de 17 minute de acesta. Planeta este considerata mai puternica prin aceasta armonie.
centru galactic

centrul de gravitate a galaxiei Caii Lactee. Soarele si toate planetele din Calea Laptelui se invart in jurul acestui punct.
Cerc Vertical
un Mare Cerc perpendicular pe orizont, ce trece prin Zenit si Nadir.
Ceres

primul asteriod descoperit, in anul 1801 de catre Piazzi. Ceres este zeita Pamantului la vechii greci. Simbolizeaza fertilitatea si grija pentru ca ceva sa creasca, ingrijirea.
Chiron

descoperit la 1 noiembrie 1977 de catre Charles Kowal. Orbiteaza intre Saturn si Uranus. Denumit dupa inteleptul centaur Chiron, cel care in mitologia greaca dadea sfaturi eroilor. Nu are inca domiciliul stabilit, parerile oscileaza intre Sagetator si Fecioara. Simbolizeaza printre altele vindecatorul, sfatuitorul.
cicluri planetare

Ciclurile geocentrice ale planetelor, Nodurilor Lunare, asteroizilor si planetelor ipotetice sunt: Luna 29,530589 zile, Soare 365,242 zile, Vulcan 365,242 zile, Mercur 365,242 zile, Venus 365,242 zile, Marte 686,930 zile, Ceres 5 ani, Pallas 5 ani, Junon 5 ani, Vesta 5 ani, Jupiter 11,858 ani, Nodurile Lunii 18,6 ani, Saturn 29,42 ani, Chiron 51 ani, Uranus 83,75 ani, Neptun 163,74 ani, Pluton 245,33 ani, Cupido 260 ani, Hades 357 ani, Zeus 448 ani, Kronos 512 ani, Apollon 576 ani, Admetos 614 ani, Vulkanus 660 ani, Poseidon 743 ani, Transpluto 663 ani.
colectarea luminii
colectia apare cand o planeta lenta primeste aspecte de la doua planete mai rapide, care nu se afla in aspect intre ele. Planeta mai lenta colecteaza lumina planetelor rapide si simbolizeaza ca problema poate fi rezolvata, prin intermediul unei terte persoane descrisa de aceasta planeta lenta. Traditional, fiecare planeta rapida trebuie sa primeasca planeta colectoare in una din demnitatile Ptolomeice. Cu alte cuvinte, planeta lenta (colectoare de lumina) trebuie sa ocupe o regiune a zodiacului in care planetele rapide au oarecare demnitati.
combustie

o planeta este in combustie atunci cand este in conjunctie cu Soarele (intre 17 minute si 8° 30 minute) si prin urmare ascunsa de partea luminoasa a Soarelui. In acest moment o planeta este slabita in influenta ei. Traditional, Luna este in special debilitata daca este in combustie.
conjunctie
aspect planetar major format intre doua planete care ocupa acelasi grad al longitudinii celeste, in interiorul unui orb de 8°. Aspectul de conjunctie reprezinta o uniune a energiilor planetare.
constelatie
un grup de stele denumite dupa o figura sau un animal ce se considera ca reprezinta. Cercul format de cele 12 constelatii ale zodiacului formeaza zodiacul sideral.
contra paralela
presupune doua planete care au declinatiile in opozitie. Exemplu: Luna la 2 grade nord si Venus la 2 grade sud. Se foloseste un orb de un grad. In interpretare contra-paralela este tratata ca un aspect de opozitie.
contrantiscie

contrantiscia unei planete este punctul aflat la aceeasi distanta dar de partea opusa a axei echinoctiale, 0° Berbec - 0° Balanta. Punctele mijlocii al unei planete cu contrantiscia sa sunt intotdeauna 0° Berbec si 0° Balanta. Contrantiscia unei planete este mereu opusa antisciei sale.
cosemnificator

planeta care guverneaza semnul aflat pe cuspida unei case este principalul semnificator. Planetele din acea casa sunt cosemnificatori. Daca un semn este interceptat intr-o casa, guvernatorul acelui semn este un cosemnificator. Luna intotdeauna este cosemnificatorul consultantului.
cosmobiologie
sistem astrologic dezvoltat in secolul 20 de astrologul german Reinhold Ebertin, bazat pe aspecte dinamice, efemeride si cadrane. Cuvantul a fost inventat de medicul Feerhow pentru a descrie efectele influentelor cosmice asupra organismelor biologice.
crestere in lumina
se intampla cand Luna (sau alta planeta) se separa de conjunctia cu Soarele si se indreapta spre opozitie. Vazuta de pe Pamant, aparent lumina planetei se mareste. A fi in crestere de lumina reprezinta o demnitate accidentala. Planetele interioare, Venus si Mercur, nu formeaza niciodata o opozitie cu Soarele.
crima
tendintele criminale sunt date de catre tensiunile care se dezvolta la nivelul personalitatii. Se crede ca tendinta catre homicid este data nu atat de factorii externi, cat de cei de natura interna. Luna, Marte, Pluton si Saturn joaca un rol important. Functie de pozitionarea acestora la nastere si de relatiile lor cu celelalte planete, poate fi aflata predispozitia, motivatia si momentul activ.
cronometrare
o metoda de a estima in cat timp se va rezolva problema. In general cronometrarea este realizata prin combinarea pozitiei in casa si semn a semnificatorului primar mai rapid, implicat in aspectul ce raspunde la intrebare. Semnele cardinale (SC) sunt cele mai rapide, cele mutabile (SM) incete, iar cele fixe (SF) cele mai incete. Casele angulare (CA) sunt cele mai rapide, cele succedente (CS) incete, iar cele cadente (CC) cele mai incete. Timpul este dat de numarul de grade ce trebuie aspectului format intre cei doi semnificatori de baza pentru a deveni exact. Timpul este gasit deci in mod simbolic, prin acest numar de grade, sau reprezinta chiar data cand aspectul devine partil. Unitatea de masura a timpului este data de combinarea duratei semnului cu cea a casei. zile = SC + CA; saptamani = SC + CS sau SM +CA; luni = SC + CC sau SM + CS sau SF + CA; ani = SM + CC sau SF + CS; nedefinit = SF + CC.
Cruce Cosmica

configuraţie planetară alcătuită din patru planete în opoziţie două câte două, toate patru realizând, în acelaşi timp, cuadraturi unele faţă de altele. Ea indică hotărâre, putere interioară, voinţa de realizare a idealului / obiectivului propus, concentrare, integrarea matură a experienţelor vieţii, dar şi stagnare, inerţie, limitare, angoasă, dispersia energiilor. In funcţie de modul vibratoriu în care se află planetele configuraţiei, deosebim trei tipuri diferite: crucea cardinală - este crucea formată de patru sau mai multe planete care se află în Semnele zodiacale cardinale Berbec, Rac, Balanţă şi Capricorn; crucea fixă - este crucea formată de patru sau mai multe planete care se află în Semnele zodiacale fixe Taur, Leu, Scorpion şi Vărsător; crucea mutabilă - este crucea formată de patru sau mai multe planete care se află în Semnele zodiacale mutabile Gemeni, Fecioară, Săgetător şi Peşti.
cuadruplicitate
un set de 4 semne avand aceeasi calitate: cardinale, fixe sau mutabile.
culminatie
o planeta culminanta este cea care atinge cel mai mare grad de elevare (la Mijlocul Cerului) deasupra orizontului, ca urmare a rotatiei Pamantului. Termenul se mai poate referi la perfectarea unui aspect.
cuspida
granita intre o casa si alta, sau intre un semn si altul. In vechime se considera o planta aflata la mai putin de 5° de cuspida uramatoarei case ca fiind in acea casa. Din acest motiv, la cateva minute dupa rasarit, Soarele ramane in prima casa.
dans
aptitudinile pentru dans si miscarile armonioase ale corpului sunt redate de semnele de aer sau de planetele apartinand acestora: Varsator si Uranus, Gemeni si Mercur, Balanta si Venus. Cel mai adesea in graficele astrale natale ale dansatorilor sunt depistate aspecte armonioase in casele V si VII, influentate bineinteles de planetele in cauza. O importanta deosebita o are insa si semnul Pestilor in combinatie cu Venus si Mercur care dau mobilitate a picioarelor.
dar
se afla sub influenta Soarelui si a planetei Jupiter. Astfel, pentru a face cuiva un dar care sa bucure, trebuie sa tinem cont de aspectele favorabile dintre Soare, Jupiter si celelalte planete. In alta ordine de idei, Venus anunta daruri sub forma de flori si parfumuri, Luna - bani, Jupiter - obiecte de vestimentatie, Soarele - bijuterii, Saturn - carti sau obiecte antice, Uranus - aparatura electro-casnica, etc.
datorii
sunt depistate de obicei in casele VIII si II, ori zodiile Scorpion si Taur. Planetele care guverneaza aceste doua case se afla in aspecte negative cu Saturn si Pluton. Daca si Luna se afla in una din aceste case astrale in aspect nefavorabil cu Saturn si Pluton, aceasta indica o persoana care isi face adesea datorii banesti.
deasupra Pamantului
se spune ca o planeta este deasupra pamantului atunci cand aceasta este localizata deasupra orizontului, adica este plasata in casele VII, VIII, IX, X, XI sau XII.
debilitate
o conditie slaba sau afectata a unei planete. Exilul sau caderea sunt debilitati esentiale puternice.
debut
data aproximativa sau exacta la care urmeaza sa aiba loc un eveniment. De exemplu, Marte debuteaza la data 1 octombrie in casa III. Astfel, debutul acestei planete implica numai evenimentele care urmeaza sa aiba loc ca urmare a trecerii planetei Marte prin casa in cauza si pentru data respectiva.
decan
unul din demnitatile esentiale, decanul reprezinta o subdivizie de 10 grade a zodiacului. Exista 3 decani pentru fiecare semn zodiacal, fiecare avand o planeta guvernatoare.
decanat
o diviziune a fiecarui semn in trei segmente de 10°. Vezi Decan.
decisiv
termen care face referire la rolul pe care il are o planeta intr-un proces karmic. De exemplu, Soarele are un rol decisiv in ameliorarea problemelor date de cutare lucru. In acest caz, Soarele este planeta care joaca cel mai important rol in procesul in cauza si de el depinde evolutia ulterioara a evenimentelor.
declinatie

o masura a distantei angulare deasupra sau dedesubtul Ecuatorului Celest.
paralela declinatiei
se intampla cand doua planete au acelasi numar de grade de arc nordic sau sudic, pe Ecuatorul Celest. Multi astrologi considera paralelele ca avand un simbolism similar conjunctiilor.
decorator
aptitudini date de aspecte pozitive care au loc in zodiile Fecioara (logica, bun gust, calitati asociative) si Leu (fast, stralucire).
decumbitura
harta ridicata pentru ora cand o persoana se imbolnaveste (inceputul bolii) sau pentru ora cand este nevoita sa stea in pat datorita bolii. Pentru interpretare se folosesc regulile astrologiei orare. Ascendentul semnifica persoana bolnava.
demnitate accidentala
o plasare favorabila care intareste o planeta. De exemplu: o planeta in mers direct, rapida, angulara, in trigon sau sextil cu Venus sau Jupiter, in conjunctie cu stele fixe benefice etc.
demnitate esentiala
o forma de notare pentru determinarea puterii si calitatii unei planete. Exista cinci nivele de demnitate esentiala: domiciliul (5 puncte), exaltarea (4 puncte), triplicitatea (3 puncte), termenul (2 puncte) si decanul sau fata (1 punct). O planeta cu demnitate esentiala, in virtutea pozitiei ei in zodiac este capabila sa functioneze la cote maxime.
Descendent
Descendentul se afla la intersectia orizontului vestic cu Ecliptica. Este opusul Ascendentului. In majoritatea sistemelor de calcul ale caselor Descendentul formeaza cuspida casei VII. In interpretare el descrie persoanele de care suntem atrasi, ne indica caracterul partenerului etc.
descrestere
de obicei termen folosit pentru Luna, care descreste in lumina pe masura ce se apropie de Soare in ordinea semnelor, spre o conjuctie cu acesta (Luna Noua), dupa ce a parasit opozitia (Luna Plina). Cand descreste in lumina, Luna formeaza o serie de aspecte sinistre (de stanga) cu Soarele.
dispozitor
planeta care guverneaza semnul ocupat de alta planeta. De exemplu, daca Marte este in Balanta, dispozitorul lui Marte este Venus. Aditional, o planeta poate dispune (poate primi) alta planeta prin oricare din demnitatile esentiale ptolomeice. Astfel, Soarele primeste prin exaltare orice planeta aflata in Berbec, pentru ca Soarele este exaltat in Berbec.
domiciliu
o planeta este in domiciliu daca este in propriul semn. De exemplu, Soarele este in domiciliu in Leu, iar Saturn in Capricorn si Varsator (dupa astrologii moderni, Uranus este in domiciliu in Varsator, Saturn fiind in exaltare acolo).
Dreptunghi Mistic
configuraţie planetară în care o pereche de trigoane se leagă cu o pereche de sextile, în aşa fel încât opoziţiile unesc cele patru colţuri. Configuraţia facilitează atitudinea obiectivă în relaţiile de orice fel, utilizarea ideilor novatoare, a intuiţiei şi a prezenţei de spirit, dar conferă şi foarte mult egoism şi interes relaţional. In absenţa unei căi spirituale autentice, nativul va folosi energia rezultată mai degrabă ca o basculare permanent între două tendinţe, între două centre de interes, sau între două persoane.
droguri
narcoticele sunt reprezentate de zodia Pesti, a doisprezecea casa a horoscopului, Luna, si in particular de catre planeta Neptun. Dependenta unor persoane fata de aceste substante (sau aversiunea organismului, fapt de care trebuie tinut cont in cazul unei anestezii medicale), se poate afla prin studiul acestor elemente: Neptun, Luna, Zodia Pesti, casa XII si bineinteles, casa VI a sanatatii.
echilibru
depinde de casa VII, de Balanta, de planeta Venus si Saturn. Venus este semnificatorul general al echilibrului sau dezechilibrului. Saturn este semnificatorul stabilitatii. O persoana dezechilibrata sau nehotarata are in tema natala aceste planete in aspecte negative.
echinoctiu
ziua este egala cu noaptea. Punctele in care Ecuatorul intersecteaza Ecliptica reprezinta echinoctiul vernal (0° Berbec) si echinoctiul de toamna (0° Balanta).
eclipsa

eclipsele solare au o importanta deosebita in astrologie, fie ea personala sau mondiala. Astfel, despre o nastere care are loc in momentul eclipsei se crede ca priveaza persoana de anumite beneficii in dezvoltarea personalitatii sale sau imprima acesteia un potential energetic nebanuit, benefic sau malefic, functie si de alte aspecte planetare. La nivel mondial, tara care gazduieste epicentrul eclipsei se poate astepta la parcurgerea unei perioade de criza, functie de casa zodiacala afectata.
Ecliptica
drumul aparent al Soarelui pe Sfera Celesta, in astronomia geocentrica (avand centru de referinta Pamantul). Ecliptica este inclinata la 23,5° fata de Ecuatorul Celest.
ecuator celest
proiectia ecuatorului Pamantului in acelasi plan ca al acestuia, pe sfera celesta.
edem
acumulare de lichid in spatiile intracelulare ale organelor si tesuturilor. Luna si zodia Rac joaca cu siguranta un rol important. Fie ca este vorba de relatii negative care au loc intre Luna si celelalte corpuri cosmice, fie o mare parte din planete sunt pozitionate in Rac, in aspecte negative. Astfel, Luna in Balanta poate da edem cardiorenal, in Rac ori Gemeni edem pulmonar etc.
efemerida
tabela astrologica care contine toate datele necesare intocmirii unui horoscop, functie de perioada dorita: data, pozitie, ora siderala, tipul de miscare - normala, ori retrograda
elemente
Foc, Aer, Pamant si Apa.
exaltare
semn in care o planeta functioneaza bine. Este o forma de demnitate esentiala. In astrologia orara, un semnificator exaltat poate reprezenta o persoana aroganta.
exil
(sau detriment) o planeta este in exil daca se afla in semnul opus celui in care planeta este in domiciliu. De exemplu exilul Lunii este in Capricorn, pentru ca Luna guverneaza semnul opus, Racul. O planeta in exil este slabita si reprezinta o debilitate.
familie
este guvernata de casa IV, de zodia Racului si de Luna. Mama este reprezentata de Luna, tatal de Soare, bunicii de Saturn, rudele in general, de Mercur. Bunele relatii din familie sunt reprezentate de obicei de aspecte si conexiuni favorabile intre aceste planete cat si de Jupiter care anunta abundenta, bunastare si intelegere mutuala intre apropiati.
fanatism
este puternic influentat de Sagetator, Berbec, planetele Jupiter, Marte, Neptun si Pluton, cel mai adesea in aspecte negative. Neptun, la randul lui poate da o perceptie gresita a intelegerii valorilor religioase sau morale.
farmece
predispozitia unui individ catre farmece (interventie magica) este adesea de natura karmica si poate fi depistata in aspectele planetare care se formeaza in casele XII (dusmani ascunsi, magie, lumea de dincolo) sau casa VIII (relatiile cu lumea de dincolo, sexualitatea). Venus (dragostea) si Lilith (magia neagra) joaca un rol deosebit de important, motivatia fiind in primul rand de natura sentimentala. Mai apoi, functie de casele zodiacale care gazduiesc una dintre aceste planete, se poate afla perioada activarii acestora, ori chiar zona din care vine agresorul ocult. Luna, la randul ei, este un factor important, avand in vedere ritualurile care se efectueaza la Luna plina, dar si modul de infiltrare energetica, canalul energetic de transmitere a acestora. Predispozitia unei persoane catre a fi agresor magic (de a recurge la farmece) este evidentiata de relatiile negative ce se stabilesc intre Jupiter (superstitia, credinta deformata si nivelul moral), Luna si Lilith. Cel mai adesea, Lilith se gaseste in casa I a personalitatii, ori Venus prezinta aspecte de tensiune, fapt ce impiedica o manifestare fireasca a sentimentelor.
fata
cea mai slaba forma de demnitate esentiala. Fiecare semn este divizat in trei fete avand fiecare 10°, in fiecare fata a unui semn avand demnitate o alta planeta. Vezi Decanat.
Firdar
tehnica predictiva folosita in astrologia medievala unde guvernatorii planetari sunt stabiliti pe perioade de varsta. Este asociata cu ordinea chaldeana a planetelor. Fiecare perioada incepe si se termina la aniversarea datei de nastere a nativului. Pentru o harta diurna prima perioada este sub dominatia Soarelui, iar pentru o harta nocturna prima perioada este sub dominarea Lunii, apoi se continua in ordinea chaldeana a plantelor: Soare (10 ani), Venus (8 ani), Mercur (13 ani), Luna( (9 ani), Saturn (11 ani), Jupiter (12 ani), Marte (7 ani), Nodul Nord (3 ani) si Nodul Sud (2 ani). Dupa 75 de ani, ciclul se repeta, incepand iarasi cu Soarele sau cu Luna. In cadrul fiecarei periode exista subperioade, in aceeasi ordine planetara.
frustrare
cand o planeta rapida se indreapta spre o conjunctie cu o planeta lenta, dar inainte de a ajunge la orb perfect, cea mai grea intra in conjunctie cu alta planeta, atunci conjunctia primei planete este frustrata. Frustrarea interfera cu succesul problemei in cauza.
gastrita
este data de aspectele negative pe care Pluton le face cu alte planete fiind plasat in casa IV sau in zodia Rac. Cel mai adesea, aspectele dintre Marte si Pluton sau invers, Marte in Rac. Casa VIII joaca si ea un rol important si daca influenteaza negativ in vreun fel casa IV sau zodia Rac indiciul este acela al ulcerului gastric.
gelozie
Pluton, Venus si Marte au legatura cu gelozia, dar se pare ca Pluton este planeta responsabila de chinurile sufletesti ale persoanei indragostite, activand temerile constiente sau inconstiente. Pluton plasat in casa V, in Taur sau Balanta poate activa in sufletul individului atat ura cat si gelozie. Neptun, la randul sau, daca primeste aspecte negative de la Pluton sau Venus poate crea iluzia dand impresia ca partenerul de viata este o persoana ascunsa. In unele cazuri intervin in aspect si zodiile duble, ca de pilda Gemenii.
geocentric
in sistemul geocentric de referinta se presupune ca Pamantul este centru Sistemului Solar. Observatorul se afla in centrul Pamantului.
gerontofilie
(atractia sexuala fata de persoanele batrane) in general, Venus se afla in aspecte defavorabile fata de celelalte planete, este izolata, in miscare retrograda, ori este combinata (conjunctie) cu Saturn, care la randul sau poate fi retrograd. Este insa vorba si de un mecanism psihologic care duce la activarea constienta a acestor sentimente de dragoste fata de persoanele mai in varsta, si posibil ca, atat Marte, cat si Mercur joaca un rol important. Cel mai adesea insa, motivatia subconstienta este redata de nevoia de protectie a individului, care-si are cauzele in lipsa de afectivitate din copilarie. Motivatia este data in acest caz de catre Luna si relatiile acesteia cu celelalte corpuri cosmice ori casa zodiacala in care se afla.
grade critice
dupa astrologii moderni, gradele critice sunt demarcate de granitele intre resedintele Lunii (Lunar Mansions), adica 0°, 12° 51 si 25° 43 pentru semne cardinale; 8° 34 si 21° 26 pentru semnele fixe; 4° 17 si 17° 09 pentru semnele mutabile. Lilly nu foloseste acest concept in Christian Astrology (1647). Deasemenea, gradele critice sunt la inceputul si sfarsitul semnelor (0° si 29°).
greutate planetara
o planeta care se misca incet este grea. Cea mai inceata dintre doua planete este mai grea decat cea mai rapida. Planeta mai grea primeste un aspect; planeta mai usoara (mai rapida) emite aspectul.
guvernator

guvernatorul unui semn este planeta care guverneaza acel semn. Guvernatorul unei case este planeta care guverneaza semnul aflat pe cuspida acelei case.
guvernatorul zilei
Soare = duminica, Luna = luni, Marte = marti, Mercur = miercuri, Jupiter = joi, Venus = vineri, Saturn = sambata.
harta astrala
graficul astrologic in care sunt redate toate elementele astrologice, planete, zodii, asteroizi, stele fixe si aspectele astrale care au loc intre aceste corpuri. Sunt mai multe tipuri de harti, functie de metoda si sistemul folosit la construirea acestora: chinezesc, egiptean, european, harti tropicale, geocentrice, heliocentrice etc.
harta radicala
o harta trebuie sa fie valida inainte de a se raspunde, in astrologia orara. Consideratiile fundamentale sunt: a) Ascendent mai mic de 3° - intrebare prematura; b) Ascendent mai mare de 27° - intrebare postmatura; c) Luna in Via Combusta - harta nesigura; d) Luna in ultimul grad - harta nesigura; e) Luna fara aspecte - nu va iesi nimic (Luna poate fi totusi in Taur, Rac, Sagetator sau Pesti; f) Saturn Rx in casa I - probleme, necazuri; g) Saturn in casa VII - astrologul este confuz; h) guvernatorul casei VII afectat - astrologul are dificultati in interpretare; i) guvernatorul Ascendentului este combust - client ingrijorat, care da informatii incomplete sau inexacte.
hayz
o planeta masculina, diurna, aflata deasupra orizontului (deasupra liniei ASC - DSC), intr-un semn masculin, in cazul unei teme diurne; sau o planeta feminina, nocturna, aflata sub orizont, intr-un semn feminin, intr-o tema nocturna. Planetele feminine, nocturne, sunt Luna si Venus. Planetele masculine, diurne, sunt Soarele, Jupiter si Saturn. Marte este masculin dar nocturn.
heliocentric
in sistemul heliocentric de referinta se presupune ca Soarele este centru Sistemului Solar. Observatorul se afla in centrul Soarelui.
homosexualitate
homosexualitatea este influentata de hormonii sexuali. In consecinta, Mercur, Venus si Pluton joaca un rol important, la fel ca si casa VIII, a sexualitatii, si semnul Scorpionului. Deformarea personalitatii poate fi gasita, fie cautand aspectele care au loc in prima casa a horoscopului, fie urmarind pozitia Lunii, ca urmare a efectului pe care il exercita mama asupra subiectului, poate ca o revoltare impotriva acesteia. Uneori mama este absenta, alteori prea autoritara.
Hyleg
planeta sau punct considerat ca avand cea mai mare influenta asupra vitalitatii, numit si datatorul de viata. Folosit in calcularea lungimii vietii. Contactele intre Hyleg si locurile sau planetele distructive (Anareta) marcheaza perioade cand viata este in pericol.
ilicit
tendinte date de catre Luna, Mercur si in special casa XII a horoscopului. Jupiter aflat in combinatie cu aceasta casa XIIa si Luna sau Mercur pozitionate aici, pot reprezenta persoanele inclinate catre activitati si castiguri ilicite.
imaginatie
Luna si Neptun sunt semnificatorii generali ai imaginatiei. Aspectele acestora, pozitive sau nu (fapt ce da tipul de imaginatie) in special cu planetele trans-saturniene (Uranus, Neptun si Pluton), exalta imaginatia si indeamna la creatie. Acelasi lucru este determinat si de relatiile care au loc in zodiile Rac sau Pesti.
imobile
Saturn este semnificatorul general al imobilelor, caselor, terenurilor, apartamentelor sau agentiilor imobiliare. Daca Saturn influenteaza in mod benefic planetele care se afla in casa II sau VIII, sau care domina acele case, sunt de asteptat castiguri imobiliare, mosteniri sau bani prin intermediul acestor tranzactii. In aspecte negative se anunta pierderi de case sau procese pentru case.
impiedicare
orice factor care slabeste un semnificator. Un aspect rau, in special din partea unui malefic. Afectiune.
imprastiat
un asemenea nativ are intotdeauna multe planete plasate in semne mutabile sau Mercur se afla in aspecte tensionate. Marte si Mercur in prima casa a horoscopului pot da de asemenea imprastiere sau tendinta subiectului de a se precipita fara rezultate.
Imum Coeli
punctul de pe ecliptica opus Mijlocului Cerului. Punctul in care ecliptica se intersecteaza cu meridianul sub orizont.
incapatanat
este vorba aici de o influenta puternica a semnului Taur, multe planete plasate in acest semn. Poate fi vorba si de incapatanarea de a ceda intr-un anumit moment si atunci aspectul poate fi tradus sub forma vointei, fapt redat de Marte in prima casa a horoscopului.
inchisoare
semnificatorii sai generali sunt Saturn, casa XII a Pestilor, Jupiter (care reprezinta justitia), si cel mai adesea Saturn aflat in Rac in aspecte negative cu Jupiter sau alta planeta care se afla in casa XII. Tipul incarcerarii este redat de planetele care il aspecteaza sau se afla in relatie cu Saturn ori cu casa XII.
inconjunct
dupa Ptolomeu, semnele aflate la un semn sau la 5 semne departare unul de altul, corespunzand semisextilului (30°) si quincunx (150°). Semnele inconjuncte se mai numesc si semne disociate. Semnele inconjuncte nu se asociaza cu ratia scalei muzicale, de aceea ele nu participa la armonia sferelor.
infranare
se petrece cand un aspect aplicant este infranat de a atinge perfectiunea. Lilly priveste infranarea ca petrecandu-se cand un semnificator devine retrograd, in timp ce celalalt continua sa fie direct, prin aceasta prevenindu-se perfectarea aspectului. Alti astrologi privesc infranarea ca un aspect ce nu devine exact cat timp planetele raman in semnul la care au fost cand a fost ridicata harta. De exemplu, daca Soarele este la 29° Taur si Mercur la 1° Taur, in momentul conjunctiei Soarele va fi in Gemeni, deci conjunctia din Taur este infranata.
ingres
momentul intrarii unei planete intr-un semn. De exemplu ingresul Soarelui in Taur este momentul cand Soarele atinge pozitia 0° Taur.
interceptat
un semn este interceptat cand este in interiorul unei singure case si nu ocupa cuspida nici unei case. O planeta este interceptata cand se afla intr-un semn interceptat. Interceptia poate sa restrictioneze libertatea de actiune a unei planete. In astrologia orara, daca un semn este interceptat, guvernatorul semnului interceptat devine co-guvernator al acelei case. Semnele si planetele interceptate arata ceva ce nu este evident de la inceput, sau ceva ascuns.
joc

influentele puternice (mai multe planete in aspecte) ale Leului, casei V si Soarelui guverneaza jocurile, fie sportive, fie de noroc. Daca si Jupiter sau Pluton se afla printre aceste planete aflate in aspect atunci indiciul este al jocului de noroc. Asectele negative dintre aceste corpuri cosmice si casele implicate daca se gasesc in tema unei persoane indica faptul ca acea persoana va pierde de pe urma jocurilor de noroc sau ca este un jucator incurabil.
jumatatea
jumatate din orbul traditional al unei planete. Orbul unei planete este diametrul unei sfere imaginare de lumina, care inconjoara planeta. Jumatatea este raza acestei sfere. Cand o sfera de lumina ce inconjoara o planeta este capabila sa atinga sfera de lumina a altei planete, prin conjunctie sau aspect major, atunci aspectul respectiv se considera ca are efect. Suma jumatatilor a doua planete da distanta maxima la care pot fi doua planete fata de aspectul exact, pentru ca aspectul sa fie efectiv. In zilele de astazi, suma celor doua jumatati il numim orb al aspectului.
Junon

al patrulea asteroid ca marime, descoperit in 1804. Junon in mitologie a fost sotia lui Jupiter. Simbolizeaza casatoria.
Jupiter

aceasta planeta isi are domiciliul in Sagetator. In Gemeni este in exil. In Pesti si in Rac se afla in exaltare. In Capricorn si Fecioara se afla in cadere. Guverneaza: arterele, ficatul, vezica biliara, picioarele si pancreasul. Jupiter este semnificatorul general al medicinei si medicamentelor, ghidul spiritual, care poate fi o persoana, o carte, o imagine.
karma
destinul, viata in sine. De karma se leaga esenta existentei, ea anima pentru ca inseamna miscare si schimbare, cicluri, moarte si renastere. Aceasta este definitia karmei, miscare - deci actiune si interactiune cu mediul si universul. Se crede ca cea de a doisprezecea casa a horoscopului furnizeaza indicii legate de karma individului, de destinul sau si de vietile anterioare. In aceeasi masura, casa IV este si ea importanta pentru ca furnizeaza informatii pretioase legate de strabuni, de tesatura genealogica. Tinand cont de aceste doua case si de plasarea si aspectele pe care le fac planetele transsaturniene Uranus, Neptun si Pluton se poate face investigatia karmica a individului sa u grupului, tipul de destin ales inca inaintea nasterii, destinul ce poate fi modelat, lectiile pe care trebuie sa si le insuseasca si ce anume trebuie sa experimenteze. Saturn care este stapanul timpului joaca si el un rol important in procesul de descifrare karmica.
Koch

sistem de diviziune a caselor conceput de dr. Walter Koch si bazat pe impartirea sferturilor de harta formate de axele Ascendentului si Mijlocului Cerului, in trei segmente de timp egale, spre deosebire de cele trei segmente de spatiu egale ale sistemului Regiomntanus. Sistemul Koch, denumit si sistemul locului de nastere, este similar sistemului Alcabitius.
laborator
fiind redat atat ca un loc de cercetare cat si ca un loc ascuns, steril, este reprezentat in primul rand de zodia Fecioara, cea care se ocupa cu cerceratea si curatenia. Casele VI si XII joaca si ele un rol important si daca planeta Mercur care reprezinta medicatia este plasata in una dintre aceste case, mai ales daca ele sunt ocupate de semne de apa, indiciul poate fi acela al unei persoane care activeaza intr-un laborator. Laboratorul de stupefiante se afla sub influenta planetei Neptun, in aspectele indicate. Laboratorul de armament se afla sub dominatia planetelor Marte si Pluton. Laboratorul nuclear se afla sub dominatia planetelor Pluton si Uranus. Laboratorul dentar se afla sub influenta combinata a planetelor Saturn si Venus, cel cosmetic al lui Venus, etc.
laringe
partea superioara a traheii, in structura careia intra si corzile vocale. Se afla sub dominatia planetei Venus si a zodiei Taur, care guverneaza gatul. Coardele vocale sunt insa reprezentate de planeta Mercur. Problemele de sanatate ale laringelui sunt date de obicei de combinatiile nefavorabile care au loc intre aceste planete si Marte, ca fiind indicele unei inflamatii. Greutatile de exprimare in comunicare sunt date in general de aspectele defavorabile pe care Mercur le face cu restul planetelor din tema natala, posibil Mercur, Venus si Luna.
latitudine
latitudine nordica sau sudica, este o coordonata virtuala fixa a unui punct de pe suprafata terestra. Distanta angulara a acestuia fata de Ecuator, ca punct de reper, este masurata in grade de arc. Din punct de vedere astronomic, latitudinea este distanta angulara a unui astru fata de ecliptica.
lege
legea este reprezentata de Sagetator si de planeta Jupiter care isi are domiciliul aici. Legea umana, sau cea divina isi are corespondenta cu aceasta casa si planeta a cunoasterii. In unele cazuri, indicii legate de legea umana mai furnizeaza si zodia Balanta. Detaliile ce pot fi extrase din aspectele planetare ce au loc in Balanta dau si posibilitatea unei alegeri, avertizand totodata si asupra riscurilor unor actiuni contrar legilor sociale.
liber arbitru
disponibilitatile proprii (vointa, optiune, capacitate de a lua decizii) pe care le ai in orice situatie pt atingerea unui scop (a menirii), in deplina concordanta cu planul de viata. Reflecta nivelul evolutiei spirituale dobindit, ca urmare a insusirii lectiilor de viata din existentele anterioare. Exprima arta de a-ti ajuta norocul, de a lua cea mai buna decizie sub aspectul evolutiei spirituale. Nu ajunge sa ai un nivel de evolutie (potential spiritual) important, trebuie sa-l poti si valorifica. Aceasta valorificare este posibila cu ajutorul calitatilor lui Mercur: gindire, logica, discernamint.
Lilith

poate avea 3 intelesuri: Luna Neagra (un punct virtual); Luna Intunecata (o luna secundara teoretica ce orbiteaza Pamantul la o distanta de 3 ori mai mare decat Luna); asteroidul 1181 (are orbita in zona Centurii de Asteroizi, intre Marte si Jupiter). In astrologie Lilith se refera in principal la Luna Neagra, care reprezinta celalalt focar al orbitei Lunii, in unul din focare fiind situat Pamantul.
longitudine
masura a distantei angulare de-a lungul celor 360° ale Eclipticii, pornind de la primul grad al Berbecului, adica punctul echinoctiului vernal.
luminarii
Soarele si Luna
Luna
Luna reprezinta in astrologia orara un co-semnificator universal al clientului si a intrebarii. Pozitia Lunii in casa si semn arata frecvent interesul clientului. Barclay spune ca Luna este ca un verb. Arata actiunea, iar cand Luna este fara aspecte clientul poate face prea putin in directia respectiva. Toate aspectele pe care le face Luna inainte de a parasi semnul, intr-o harta orara, arata evenimente din viata clientului, inainte si dupa intrebare (evenimente legate de intrebare sau nu).
magie
este reprezentata de Luna (magia lunara si ritualurile functie de fazele lunare), Lilith (care reprezinta magia erotica) si Pluton (magia neagra). Combinatia acestor corpuri cosmice dau inclinatii catre acest tip de preocupari oculte. La aceasta se adauga bineinteles si Venus care cel mai adesea reprezinta motivatia (sentimentala), asta in cazul in care persoana va apela la serviciile unui magician. Pluton pe langa aceasta mai reprezinta si magia universala sau mai bine zis Fuziunea Nucleara. Casele VIII si XII dau si ele indicii importante referitoare la magie, cei care la nastere au in casa VIII a zodiacului una dintre aceste planete plasate in aspecte cu Lilith, Venus sau Jupiter se pare ca fac parte din categoria agresorilor, adica cei care practica magia sau recurg la magie. Invers, cei care au aceste planete in casele XII sau VI fac parte din categoria victimelor celor de mai sus.
magnetism
Uranus in combinatie cu Venus in casa I a personalitatii sau plasate pe casa XI ori aflate in aspecte pozitive si in relatie cu una din casele mentionate inzestreaza persoana cu magnetism. Uranus da putere de sugestie, Venus da elocventa si frumusete. Uranus decide insa daca persoana este inzestrata cu magnetism, pentru ca aceasta planeta dispune de potentialul energetic care il inzestreaza pe nativ cu putere magnetica, apoi forta de seductie vine de la Venus. Daca se afla si Lilith in relatie cu aceste doua planete atunci persoana este constienta de potentialul sau si ii manipuleaza pe ceilalti. Modul in care este folosita energia sexuala joaca si ea un rol important.
manipulare
Soarele si Pluton joaca un rol important in procesul manipularii. Combinatia (conjunctia) dintre aceste doua planete trezesc in natura individului dorinta de putere, aceasta fiind motivatia manipularii celorlalti. Personalitatea este bine conturata, la fel si intentia individului, care stie bine ce vrea. Este insa important ca aceasta combinatie sa aiba loc in una din casele sociale, cel mai adesea aceasta fiind casa VII si zodia Balanta. Aceleasi tendinte le imprima insa si plasarea combinatiei intr-una din casele I sau V ale horoscopului. Daca ne gandim la manipulare a maselor de catre o anumita structura legala, mass-media, guvern, etc, atunci trebuie luata in calcul si Luna, cea care reprezinta multimea si ideile sugerate la nivel subtil.
Medium Coeli
vezi Mijlocul Cerului.
meridian
marele cerc care trece prin punctele nordice si sudice ale orizontului si prin zenitul observatorului. Soarele se afla pe meridian la amiaza.
mers in gol
o planeta are mers in gol in perioada in care nu face aspecte majore in miscarea sa prin zodiac. In definitia moderna, Luna sau o alta planeta are mers in gol cand nu face aspecte ptolemeice inainte de a parasi semnul in care se afla (valabil si pentru Uranus, Neptun si Pluton). In viziunea lui Lilly, Luna are mers in gol cand nu este in orbul vreunui aspect aplicant major cu una din cele 6 planete clasice (de la Soare pana la Saturn). Un semnificatro cu mers in gol este in general ineficace (dar acest lucru se diminueaza in Taur, Rac, Sagetator sau Pesti). Luna cu mers in gol semnifica de obicei ca nu se va realiza nimic, sau clientul nu va putea interveni cu nimic in problema respectiva.
Mijlocul Cerului
punctul de pe Ecliptica aflat la sudul locului pentru care este ridicata o harta, atunci cand Soarele este la amiaza timpului local. Punctul de culminare a Soarelui. Cel mai inalt punct de pe Ecliptica care intersecteaza meridianul. Mijlocul Cerului nu trebuie confundat cu zenitul, care este direct deasupra capului observatorului, pe o linie trasata din centrul Pamantului.
miscare directa
miscare a unei planete in ordinea semnelor zodiacale, de la Berbec la Taur, apoi la Gemeni etc. Miscarea retrograda este opusul miscarii directe.
miscare lenta

se spune despre o planeta cand se misca mai incet decat miscarea ei medie zilnica. Este o forma de debilitate.
miscare medie
media miscarii zilnice a planetelor este o masura a vitezei medii, in grade si minute pe zi, de-a lungul a cativa ani. Miscarea medie zilnica nu trebuie sa fie confundata cu media dintre cea mai rapida si cea mai inceata viteza a unei planete.
miscare rapida
o planeta care se misca mai rpede decat viteza ei medie zilnica. Reprezinta o demnitate accidentala.
Nadir
punct opus Zenitului, direct sub observator, pe linia ce trece prin centru Pamantului. A nu se confunda cu Imum Coeli.
naivitate
nu sunt date aspecte planetare speciale in cazul unei persoane de a carui naivitate vor profita alti indivizi. Se pare totusi ca naivitatea este intalnita adesea in aspectele slabe pe care le are planeta Mercur si relatia acestuia cu Luna. Intr-o tema personala a unui nativ naiv sau credul, indiciile care redau predispozitia la inselatorie sunt aproape intotdeauna karmice, fiind in relatie cu planetele ce indica karma anterioara. Se pare ca nativul naiv are de tras in privinta unor actiuni regretabile din trecut. Exista insa si cazuri cand experienta de viata caleste subiectul conferindu-i maturitatea si logica necesara prevenirii unor astfel de tendinte. Aceasta experienta este redata in tema individului de anumite tranzite sau progresii solare pentru o anumita varsta.
narcisism
Venus in relatie negativa cu Luna sau Jupiter poate da adesea tendinte narcisiste. Exista in personalitatea individului tendinta de autoevaluare si supraevaluare. Un Venus plasat in casa XII a horoscopului, pozitie asociata adesea cu deceptiile sentimentale, poate da astfel de tendinte, introvertite dealtfel. Planeta Marte, personalitatea, are si ea un rol important, astfel asocierea dintre emotii, eros si fizic se face dupa un sablon dobandit in copilarie, functie de relatiile dintre nativ si persoanele de sex opus, mai exact mama.
nas

este guvernat de catre Venus si zodia Taur. Mirosul este insa guvernat de Scorpion.
nastere
nasterea este guvernata de Luna, astrul matern. Fazele lunare joaca si ele un rol important in procesul nasterii, fiind cunoscut faptul ca in perioada de luna in descrestere nasterea are loc mai usor. Sexul nou-nascutului poate fi aflat adesea functie de aspectele pe care Luna le face cu celelalte corpuri cosmice, casa astrologica in care se afla si natura semnului.
natura planetelor
calde si uscate: Marte, Soare; calde si umede: Jupiter; reci si uscate: Mercur, Saturn; reci si umede: Luna, Venus.
natura semnelor
calde si uscate: semne de foc; calde si umede: semne de aer; reci si uscate: semne de pamant; reci si umede: semne de apa.
Noduri Lunare
punctele unde orbita Lunii intersecteaza Ecliptica. Nodul Nord Lunar (Capul Dragonului) este de natura lui Jupiter, iar Nodul Sud Lunar (Coada Dragonului) este de natura lui Saturn.
obezitate
tendinta de asimilare alimentara si cresterea in greutate este data de catre planeta Jupiter aflat in aspecte defavorabile. Metabolismul lent este dat de catre obstructionarea functiilor jupiteriene datorita combinatiilor pe care le face, de pilda cu Pluton, fapt ce duce la o acumulare de toxine in organism. Cauza trebuie cautata de obicei in prima casa a zodiacului care reprezinta fizicul individului sau casa VI, care are de-a face cu sanatatea. Astfel, Jupiter aflat in una dintre aceste case si in combinatii nefaste poate furniza date importante in acest sens, ca de pilda centrii energetici blocati, remediul indicat si perioada optima inceperii unui tratament sau diete.
obiecte pierdute
posesiunile personale sunt aratate de casa II. Casa si semnul unde este plasat guvernatorul casei II da o indicatie asupra locului unde se afla lucrul pierdut. Luna guverneaza fugarii si obiectele pierdute. Obiectul pierdut de obicei se gaseste daca guvernatorul lui este retrograd sau / si aplica cu un aspect favorabil catre guvernatorul proprietarului. Deasemeni o indicatie asupra gasirii obiectului e data de Luna fara aspecte.
operatie
cu sensul de interventie chirurgicala, operatiile sunt reprezentate de catre planetele Marte (bisturiul), Uranus, Soare (laser) si Jupiter(medicii). Daca o operatie va fi reusita sau nu, lucrul acesta se poate afla prin studiul atent asupra acestor planete, pozitia acestora in raport cu casele astrologice si relatiile dintre ele. In primul rand, investigatia pleaca de la depistarea perioadei, ca fiind favorabila ori nu. Ulterior, se analizeaza partea de organism vizata sau organul in cauza, pentru a afla daca planetele sau casele ce dau referire la acestea se gasesc in relatii favorabile.
orb
orbul este masurat ca diametrul unei sfere imaginare de lumina ce inconjoara o planeta. Lumina acestei sfere este suficient de puternica pentru a forma aspecte cu alta planeta, prin amestecarea cu lumina din jurul celelalte planete. Gandeste-te la doua mingi de lumina, cu planetele in centrul lor, apropiindu-se una de alta. Cand suprafata acestor mingi de lumina intra in contact prin conjunctie sau aspect, atunci aspectul incepe sa aiba efect.
ordine chaldeana
ordinea chaldeana a planetelor este Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur, Luna. Prima planeta chaldeana, Saturn (cea mai departata geocentric) este cea mai grea sau mai lenta, si a saptea, Luna (aflata geocentric cea mai aproape) este cea mai usoara, sau rapida.
ore planetare
variaza cu locul pentru care sunt calculate. Perioada de la rasaritul pana la apusul Soarelui este impartita in 12 parti egale, numite ore. Prima ora a zilei, incepand de la rasarit, este guvernata de catre guvernatorul zilei. De exemplu, prima ora dupa rasarit intr-o zi de luni este guvernata de Luna, marti de Marte, miercuri de Mercur, joi de Jupiter, vineri de Venus, sambata de Saturn si duminica de Soare. Orele ce succed au guvernatori in ordinea chaldeana, astfel incat prima, a 8-a, a 15-a si a 22-a ora sunt guvernate de aceeasi planeta. Traditional, pentru ca o harta orara sa fie considerata radicala, guvernatorul orei planetare trebuie sa fie compatibil cu guvernatorul Ascendentului (ori este aceeasi planeta, ori cei doi guvernatori au aceeasi natura sau triplicitate). In astrologia electionala, este considerat de bun augur sa actionezi in timpul orei planetare a carei guvernator face aspecte bune cu Luna, in special daca guvernatorul orei este si guvernatorul zilei.
orient
orientul este asociat cu partea de est a horoscopului, ca organ capul, iar ca zodie, Berbec.
orizont

cercul format in jurul observatorului, acolo unde cerul se intalneste cu pamantul.
otrava
referitor la toxinele care patrund in organism, atunci Saturn, Luna si Jupiter joaca un rol important. Referitor la substanta prelucrata in scopul obtinerii efectului de otrava atunci Saturn, Pluton si Luna. Otrava organica (cea obtinuta din plante), se afla sub influenta planetelor Luna, Venus si Pluton. Otrava sintetica se afla sub influenta planetelor Pluton, Saturn si Uranus. Efectul si modul de operare al acesteia este redat de planeta care sugereaza functiile organului vizat.
pact
semnarea unui acord intre parti (doua sau mai multe state) se afla sub auspiciile planetei Uranus, cea care da deschiderea catre nou si Jupiter ce confera garantia legalitatii si de ce nu, a prosperitatii reciproce. La aceasta se mai adauga si Saturn, amprenta timpului sau a epocii, foarte importanta dealtfel in cazul de fata.
pact satanic
se afla intotdeauna sub influenta planetelor Pluton, Luna si Lilith.
palpitatii
palpitatiile cardiace sau ale diferitelor parti ale corpului (cunoscute popular sub numele de batai) sunt date de influxurile care au loc intre planetele Uranus si Soare in anumite aspecte ale lor, precum si de planeta Mercur, care se pare ca are de-a face cu simpaticotoniile, dereglari ale activitatii sistemului nervos simpatic.
pancreas
este reprezentat de semnul Sagetator, planeta Jupiter si casa IX a horoscopului. Posibilele afectiuni ale pancreasului sunt redate de relatiile negative care au loc intre Jupiter, Sagetator si casa IX cu celelalte elemente astrologice. Afectiunile pancreasului sunt cel mai adesea cauza unor blocaje de tip energetic situate in casa IX sau la nivelul planetei Jupiter.
paralela declinatiei
se intampla cand doua planete au acelasi numar de grade de arc nordic sau sudic, pe Ecuatorul Celest. Multi astrologi considera paralelele ca avand un simbolism similar conjunctiilor.
paralela latitudinii
se intampla cand doua planete au acelasi numar de grade de arc nordic sau sudic, pe Ecliptica.
paralizie
este redata de catre Saturn in aspecte dure cu restul temei, dar in general cu Mercur, caci acesta guverneaza membrele si miscarea. Saturn reprezinta in acest caz obstructia, incetinirea unei functii. Functie de tensiunile temei in ansamblu, se poate deslusi daca exista predispozitii catre paralizie si care parte a corpului este vizata. Paraliziile superficiale pot fi cauza unui dezechilibru energetic ori a unui blocaj redat astrologic pentru o anume parte a corpului. Factorii fizici in declansarea unei paralizii sunt redati de obicei de casele fixe si planetele Saturn, Uranus, Mercur si Jupiter. Factorii psihici, sunt redati de catre Luna si Neptun. Ca aspecte intre planete avem careul acestora, in special Mercur si Saturn. Venus in careu cu Mercur indica paralizia centrilor vorbirii. La majoritatea aspectelor se adauga insa si Marte, planeta care reprezinta activitatea cerebrala, Soarele, lipsa de vitalitate etc.
perfectiune
cand un aspect aplicant dintre doua planete devine exact, aspectul se zice ca atinge perfectiunea. Daca aspectul care semnifica o problema poate fi adus la perfectiune fara impiedicare, atunci problema se va rezolva, sau altfel spus se va aduce catre perfectiune.
Piramida
configuraţie planetară care conţine trei planete dispuse la 120 grade distanţă una de alta, fiecare aflându-se în Semnele aceluiaşi Element. Ea indică talent (dobândit în vieţile anterioare) şi oportunităţi, protecţie divină şi ceea ce se numeşte în popor "noroc". De reţinut însă că piramida are nevoie de cuadraturi şi opoziţii pentru a deveni activă şi folositoare transformării noastre. In funcţie de Elementul în care se află planetele configuraţiei, deosebim patru tipuri diferite: piramida de Foc - toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Berbec, Leu, Săgetător; piramida de Pământ - toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Taur, Fecioară, Capricorn; piramida de Aer - toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Gemeni, Balanţă, Vărsător; piramida de Apă - toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Rac, Scorpion, Peşti.
planeta

in astrologie, Soarele si Luna sunt considerate planete, impreuna cu Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton.
planeta angulara
o planeta este considerata angulara daca este la cel putin 8 grade fata de cuspida Ascendentului, Descendentului, Mijlocului Cerului sau Fundului Cerului.
planeta asediata

dupa Lilly, o planeta asediata este incadrata de doi malefici. Dupa alti autori moderni, o planeta asediata este cea care a facut ultimul aspect cu un malefic, si face urmatorul aspect cu alt malefic. Traditional, o planeta asediata este pozitionata intre Marte si Saturn, si in acelasi semn cu ei.
planeta occidentala

o planeta este occidentala fata de Soare cand rasare sau apune dupa Soare. Daca rotesti harta astfel incat Soarele sa fie pe Ascendent, planetele de sub orizont sunt occidentale. Luna, Mercur si Venus sunt demnitate accidental cand sunt occidentale.
planeta orientala

o planeta este orientala fata de Soare cand rasare sau apune inaintea Soarelui. Daca rotesti harta in asa fel incat Soarele sa fie pe Ascendent, planetele deasupra orizontului sunt orientale fata de Soare. Marte, Jupiter si Saturn sunt demnitate accidental cand sunt orientale. Jumatatea estica a hartii (intre cuspida casei IV si M.C.) se numeste partea orientala a hartii.
planeta peregrina

straina; fara demnitate esentiala. O planeta peregrina nu are demnitate esentiala in pozitia curenta a zodiacului. O planeta in una din debilitatile sale fara nici o demnitate esentiala este considerata deasemenea peregrina (!). O receptie mutuala prin semn sau exaltare poate devia debilitatea de a fi peregrina, dand planetei un statut schimbat prin una din demnitatile sale (desi ramane in continuare peregrina). Planetele peregrine in casa II sau in case angulare pot reprezenta un hot. Cand asemenea planete sunt in receptie mutuala, pot arata ca hotul si-a schimbat locatia.
planeta retrograda
avand o miscare aparenta spre vest (inapoi, impotriva ordinii semnelor) pe Ecliptica, intr-un sens opus miscarii obisnuite. Retrogradarea este o debilitate accidentala. Un semnificator retrograd simbolizeaza o revenire sau o intoarcere la un stadiu anterior. Cineva poate sa isi schimbe opinia. In harti privitoare la disparitii de persoane, animale sau lucruri, un semnificator retrograd inseamna o intoarcere.
planete benefice
cunoscute si ca fiind norocoase, acestea sunt planetele care au un efect pozitiv. Traditional Jupiter este cunoscut ca fiind Marele Benefic si Venus ca Micul Benefic. Ambele planete ofera protectie atunci cand sunt in aspect pozitiv cu semnificatorii. Totusi, daca planetele benefice formeaza aspecte dificile sau au rol de guvernatori in case considerate mai putin norocoase (casele IV, VI, VIII, XII) atunci ele inceteaza sa mai aiba efecte benefice. Nodul Nord este de asemenea considerat a fi un punct benefic.
planete diurne
Saturn, Jupiter, Soare.
planete feminine
traditional Luna si Venus. Aditional, Mercur este feminin cand este conjunct cu o planeta feminina si masculin cand este conjunct cu o planeta masculina.
planete inferioare
Mercur si Venus, a caror orbite se afla sub cea a Pamantului. Planetele inferioare si Luna sunt demnitate accidental cand rasar dupa Soare, deci cand sunt occidentale.
planete malefice
traditional Marte si Saturn. Modern, Uranus, Neptun si Pluton. Nodul Sud Lunar este un punct malefic. Caput Algol este o stea malefica.
planete masculine
traditional Soarele, Marte, Jupiter si Saturn. Deasemeni Mercur, daca este in conjunctie sau aspect cu o planeta masculina.
planete nocturne
Luna, Venus si Marte.
planete rasarind
planetele din prima casa care rasar indica adeseori ce se va intampla in viata clientului. Beneficii indica lucruri bune, iar maleficii stres si tensiune. Luna: schimbari, fluctuatii, calatorie; Marte: stres, conflict, accident, inflamare, operatie; Saturn: intarziere, oprire, dificultate; Uranus: lucruri neasteptate si rapide, separre, ruptura, divort; Neptun: deceptie, confuzie, autoamagire, intriga, utopie, suparare, spiritualitate; Pluton: transformari, experiente intense.
planete superioare
cele de dupa orbita Pamantului: Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton. Planetele superioare sunt demnitate accidental cand rasar inaintea Soarelui, adica daca sunt orientale fata de Soare.
punct arabic
un punct semnificativ de pe ecliptica a carui pozitie este derivata din combinatia altor puncte semnificative sau planete. De exemplu, Punctul Norocului este la fel de departat de Ascendent pe cat este Luna de Soare. Pars Fortuna a fost considerata horoscopul (ascendentul) Lunii. Multe puncte nu sunt cu adevarat arabice. Astrologii arabi au elaborat o lista de puncte pe care au mostenit-o de la vechii egipteni, babilonieni si greci.
Punctul Norocului
punct benefic de pe Ecliptica, aflat la aceeasi distanta de Orizontul Estic pe cat este Luna departata de Soare. Punctul Norocului si dispozitorul sau sunt de ajutor in probleme legate de bani sau de gasirea lucrurilor pierdute. Formula de calcul este: Ascendent + Luna - Soare in harti diurne si Ascendent + Soare - Luna in harti nocturne. Lilly foloseste formula diurna pentru orice harti insa. Cand nativul este nascut in timpul Lunii Noi, Punctul Norocului este conjunct cu Ascendentul. Ptolomeu spune ca orice aspect face Soarele cu Ascendentul, la fel face Luna cu Punctul Norocului, de aceea acesta poate fi privit ca un Ascendent Lunar.
putere planetara
puterea unei planete in harta orara reprezinta suma totala ale demnitatilor sau debilitatilor planetei, atat esentiale cat si accidentale. In anumite intrebari, puterea relativa si pozitia in casa a guvernatorului va determina raspunsul. De exemplu, in intrebari legate de judecata, semnificatorul care are demnitatea (puterea) cea mai mare, si face aspectele cele mai favorabile cu guvernatorul casei X (judecatorul) este cel care va castiga procesul.
puterea aspectelor
in astrologia traditionala, conjunctia este cea mai puternica, urmata in ordine descrescatoare de opozitie, careu dextru, careu sinistru, trigon dextru, trigon sinistru, sextil dextru, sextil sinistru.
puterea caselor
ordinea caselor, de la cea mai puternica (benefica) la cea mai slaba (malefica) dupa Lilly: I, X, VII, IV, XI, V, IX, III, II, VIII, VI, XII.
quincunx
aspect de 150°. Nu este un aspect ptolomeic. Indica ajustari sau reorganizari necesare in problema intrebarii orare. Semnele in quincunx nu impart o ratie muzicala unul cu celalalt si de aceea sunt privite ca nearmonioase.
rac
al 4-lea semn al zodiacului, semn Cardinal, de apa, se afla sub dominatia Lunii. Racul guverneaza in organismul uman limfa, uterul, sanii si laptele matern, iar ca procese, fecunditatea si nasterea. In sens general el simbolizeaza izvorul, raul, lacul, marea, oceanele si mareele. Dealtfel, fiind in stransa legatura cu casa in care se afla, semnul patroneaza strabunii dar si copilaria, locurile inchise, puturile si mormintele. De asemenea, in plan social masele sociale, publicul, se afla tot sub dominatia acestui semn. Semnificatiile sale sunt multiple: republica ca si doctrina formatiunilor politice se afla tot sub guvernarea sa, Camera deputatilor, Parlamentul.
radiatie
sursa de energie propagata in mediu material, pozitiva sau negativa. Astfel avem de-a face cu radiatia electromagnetica care se afla sub influxurile planetei Uranus si Saturn si a unei zodii de pamant, radiatia solara, se afla strict sub influenta Soarelui si a planetei Uranus, radiatia de tip Rontgen care tine exclusiv de influxurile care au loc intre Uranus, Pluton si Soare.
radiestezie
depinde de influxurile lui Uranus (magnetismul). Actiunea radiestezica in sine este reprezentata de Luna si Neptun, eventual de combinarea acestora. Astfel, o persoana care la nastere are aceste doua planete in conjunctie ori in relatii favorabile, poate deveni un foarte bun radiestezist. Bagheta radiestezistului se afla sub guvernarea planetei Mercur (unii radiestezisti, la prelucrarea baghetei tin cont de calitatile pe care Mercur le are in momentul respectiv, in general calitati pozitive cu celelalte corpuri cosmice).
receptie mutuala
se petrece cand doua planete se primesc una pe cealalta in demnitatile lor esentiale. Receptia mutuala prin semn este cea mai puternica. Receptia poate fi (in ordinea puterii) prin semn, exaltare, triplicitate, termen sau fata. Exista si receptii mutuale mixte, cand de exemplu planeta A este in termenii planetei B, iar planeta B este in exaltarea planetei A. Dupa Bonatus, receptia inlatura orice lucru rau. Unii astrologi cred ca receptia mutuala confera un schimb de locuri, deci daca doua planete sunt in receptie mutuala de semn sau exaltare, fiecare planeta poate fi citita ca si cum ar fi in locul celeilalte. Receptia mutuala prin triplicitate, termen sau fata este mai slaba si probabil nu confera acest schimb.
Regiomontanus

un sistem de impartire a caselor bazat pe impartirea in mod egal a sferturilor definite de axele Ascendentului si Mijlocului Cerului, si proictarea lor inapoi pe Ecliptica. Acest sistem a fost folosit de William Lilly pentru raspunsul la intrebarile orare. Lilly incepe casele cu 5° inainte de cuspidele caselor Regiomontanus. In acest sistem, cuspida casei este un punct de maxima intensitate, mai degraba decat de schimbare a casei.
Regulus
Cor Leonis. Stea benefica favorita a lui Lilly, aflata la 29° 56 min in Leu, in anul 2007. O stea regala de natura lui Marte si Jupiter. Semnifica onoruri, ranguri inalte, bogatii, faima. Dar daca este afectata, cadere de la putere, violenta, scandal si dezastru.
sabotaj
sabotajul este redat intotdeauna de casa XII, casa dusmanilor secreti, si planetele care au legatura cu aceasta casa a zodiacului. Planetele oculte joaca si ele un rol important.
sacru

atribut aflat sub dominatia planetelor Saturn si Jupiter. Aceste doua planete in combinatii bune sau daca sunt pozitiv legate intre ele, permit transcederea catre invataturile divine, fie ca ne referim la o persoana anume sau la o institutie.
sarpe
este reprezentat de catre Pluton si zodia Scorpion care guverneaza totodata si veninul. Pericolul de a fi muscat de sarpe sau teama fata de acesta este data de combinatiile dintre Mercur si Marte plasate in casa VIII a horoscopului. Capul si Coada Dragonului, (Nodurile Lunare, cunoscute sub denumirea Serpentis) dau si ele informatii in aceasta privinta, numai ca aici este vorba de sarpele imaginar sau de forta sexuala cunoscuta sub numele Kundalini.
schema cerului

termen folosit de Lilly pentru harta horoscopului.
secret
in sensul de ascuns, tainic si tot ceea ce tine de secrete, se afla sub dominatia planetelor Pluton, Neptun, Saturn, Luna si bineinteles, sub influenta celei de-a doisprezecea case a zodiacului. Ocultismul ca stiinta secreta reprezinta suma acestor calitati planetare. Aspectele defavorabile ale planetelor si casei in cauza in tema cuiva poate furniza informatii despre un individ care de pilda, actioneaza pe cai secrete, sau un tip din umbra.
semne animalice
Berbec, Taur, Leu, Sagetator si Capricorn, pentru ca reprezinta creaturi cu patru picioare.
semne ascultatoare

semne sudice opuse semnelor comandante.
semne cardinale

Berbec, Rac, Balanta, Capricorn, semne ce corespund punctelor cardinale ale busolei: Berbec - Est, Rac - Nord, Balanta - Vest si Capricorn - Sud.
semne comandante

Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara sunt considerate mai puternice decat celelalte sase, pentru ca sunt mai apropiate de Zenit. Denumite si semne nordice, au putere peste semnele sudice. Totusi, daca un observator este la sud de ecuator, atunci semnele nordice asculta si semnele sudice comanda. Traditional, astrologia orara a fost dezvoltata in emisfera nordica si multe din definitiile ei reflecta acest lucru.
semne comune

sunt semnele mutabile.
semne de aer
Gemeni, Balanta, Varsator.
semne de apa

Rac, Scorpion, Pesti. Cunoscute si ca semne fecunde.
semne de foc

Berbec, Leu, Sagetator.
semne de pamant

Taur, Fecioara, Capricorn.
semne duble

Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti.
semne fecunde

semnele de apa, adica Racul, Scorpionul si Pestii.
semne femine

semnele de apa si de pamant, adica semnele cu numar par, sau yin.
semne fixe

Taur, Leu, Scorpion, Varsator.
semne masculine

semnele de aer si de foc. Semnele impare in sensul zodiacului, yang.
semne mutabile

Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti.
semne mute

Rac, Scorpion, Pesti. Semnele de apa nu au voce. Lilly spune ca pierderea de voce e mai accentuata daca Mercur se afla intr-unul din ele, in conjunctie, careu sau opozitie cu Saturn.
semne nordice

semne comandante aflate aproape de Zenit.
semne salbatice

Leul si ultima parte a Sagetatorului (Lilly).
semne sterile

Gemeni, Leu, Fecioara.
semne sudice

semnele ascultatoare opuse semnelor nordice.
semne tropicale

Racul si Capricornul, semne ale solstitiului de vara si de iarna.
semne umane
Gemeni, Fecioara, Varsator si prima jumatate a Sagetatorului.
semnificator
o planeta simbolizand o persoana sau lucrul privitor la intrebarea orara. Semnificatorul principal este planeta care guverneaza cuspida casei relevante. Cosemnificatorii includ Luna pentru client, si orice planete in casa despre care este vorba, sau planeta care guverneaza semnul interceptat in casa relevanta. Anumit planete sunt semnificatori naturali, cum este Venus in chestiuni de dragoste, Saturn referitor la obstructii etc.
separatie
Lilly spune ca separatia se petrece cand doua planete se indeparteaza la mai mult de 6 minute una de alta. Centrele planetelor incep separatia de indata ce pleaca din pozitia de conjunctie perfecta, dar deoarece planetele sunt corpuri si nu puncte matematice, le trebuie cateva minute de arc pentru a nu mai fi in contact.
Serpentis
19° Scorpion. Considerat a fi un grad malefic al zodiacului. Gradul blestemat din semnul blestemat.
sextil
aspect de 60°. Sextilul si trigonul sunt argumente ale dragostei, unitatii si prieteniei. Trigonul este mai puternic.
sfera celesta
sfera imaginara a carei centru coincide cu al Pamantului, si pe care sunt situate stelele fixe, planetele, Soarele, Luna si intregul zodiac.
siretenie
influente puternice din zodia Scorpion si de la planeta Pluton in asociere cu Mercur. Acestea fiind plasate in Casa I a personalitatii sau cea de a treia casa zodiacala dau ascutime a mintii.
solstitiu
punctele de pe Ecliptica cele mai departate de Ecuator, care marcheaza inceputul iernii (0° Capricorn) si inceputul verii (0° Rac) in emisfera nordica. Atunci Soarele este aparent nemiscat (sol-stice).
Spica
o stea fixa benefica aflata la 23° 57 min Balanta in anul 2007, avand natura lui Venus si Marte. O oaza de fericire si noroc aflata pe drumul fierbinte dintre 15° Balanta si 15° Scorpion.
statie
o planeta face o statie cand aparent nu se misca, inainte de a-si schimba directia de mers pe orbita, asa cum se vede de pe Pamant. Deci o planeta poate face o statie cand isi schimba sesnsul de miscare de la retrograd la direct, sau de la direct la retrograd. Planetele stationare se considera destul de influente. Cand retrogradeaza, ele semnifica o inversare sau o intarziere. Cand se schimba in mers direct, indica o reinoire sau o revitalizare. Soarele si Luna nu sunt niciodata stationare si nici retrograde.
stele fixe
stele din afara sistemului nostru solar, care apar ca fiind stationare pe Sfera Celesta in comparatie cu miscarea Soarelui, a Lunii si a planetelor. Din cauza precesiei, stelele fixe se misca inainte pe zodiac cu aproximativ 50,23 secunde de arc pe an, opt minute la 10 ani, sau un grad la fiecare 72 de ani.
Stellium

aspect realizat de prezenţa a cel puţin patru planete în acelaşi semn zodiacal, fără să conteze distanţa unghiulară între ele (ceea ce îl deosebeşte de aspectul de conjuncţie). Conferă foarte multă forţă de decizie şi de acţiune, dar şi predispoziţia către obsesii, idei fixe, ignoranţă profundă.
sub constragere
cand semnificatorul unei persoane este incadrat intre doi malefici cu orburi mici, persoana se spune ca este sub constrangere.
sub razele Soarelui
o planeta este sub razele Soarelui daca se afla intre 17° si 8° 30 minute de Soare. Aceasta stare slabeste influenta planetei dar nu asa de mult ca in cazul combustiei.
syzygy
are legatura in general cu conjunctiile si opozitiile. In mod particular se poate referi la Luna Noua sau Luna Plina (Luna conjuncta sau in opozitie cu Soarele).
taciturn
trasatura de caracter guvernata de planeta Saturn si zodia Capricorn. Mercur, Luna si Venus se afla in pozitii dezavantajoase creand nativului probleme de adaptare sau comunicare. In unele cazuri se iau in calcul si semnele fixe, ele fiind responsabile de fixarile ce se produc in personalitatea individului.
tantra
tehnica orientala de coordonare si manipulare a energiei sexuale care are la baza exercitii si tehnici de masaj erotic. Se afla sub directa guvernare a planetei Venus si a lui Lilith, Venus fiind senzualitatea iar Lilith puterea si energiile dislocate in urma activarii unor stari latente. Este importanta si planeta Pluton care are de-a face cu vitalitatea sexuala si cu energiile transmise si receptionate subtil. Astfel, Pluton in combinatie cu Venus in Casa VIII sau Lilith si Venus in Casa VIII sau I sunt aspecte ce pot imprima persoanei atractia catre aceste practici sexuale.
tema diurna
Soarele este deasupra orizontului, in casa VII, VIII, IX, X, XI sau XII.
tema nocturna
Soarele este sub orizont, in casa I, II, III, IV, V sau VI.
termen
o forma de demnitate esentiala. Fiecare semn este impartit in 5 segmente inegale numite termene. Una din cele 5 planete clasice (Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn) are o afinitate speciala pentru unul din termenul din fiecare semn. Deoarece manuscrisul original al lui Ptolomeu s-a pierdut, sunt multe variatii asupra tabelului lui de termene. Cand o planeta ocupa termenul alteia, ea actioneaza in termenul acelei planete. De exemplu Saturn aflat in termenul lui Venus isi pierde ceva din rautate, iar Venus in termenul lui Marte nu este asa de dulce.
timp local
timpul Soarelui. Timpul actual intr-o locatie, cu un anumit fus orar. Amiaza dupa timpul local se petrece cand Soarele traverseaza meridianul acelei locatii.
translatia luminii
traditional translatia se intampla cand o planeta mai rapida decat ambii semnificatori se separa cu un aspect de primul si aplica cu un aspect catre al doilea semnificator. In acest fel planeta rapida translateaza (transfera) lumina intre semnificatori, care altfel nu ar fi primit aspecte unul de la altul. Semnificatorul care se separa de planeta rapida trebuie sa o primeasca pe aceasta in una din demnitatile ei esentiale.
trigon
aspect de 120°.
triplicitate
Lilly considera urmatorii guvernatori dupa triplicitate: semne de foc: Soare, Jupiter; semne de pamant: Venus, Luna; semne de aer: Saturn, Mercur; semne de apa: Marte, Marte (in harti diurne prima planeta, in harti nocturne a doua).
Triunghi Minor
configuraţie planetară care conţine trei planete, alcătuind două sextile şi un trigon. Asemenea careului în T, triunghiul minor are şi el o planetă-focar, care primeşte energia celorlalte două şi face configuraţia mai activă. Ea susţine exprimarea calităţilor creatoare şi conferă obiectivitate, inventivitate, capacitate de a concretiza ideile abstracte.
tropice

paralele de latitudine 23,5° nord sau sud fata de Ecuator.
ulcer
planetele care avertizeaza asupra acestei boli sunt Luna, Saturn si Marte, plasate de obicei in aspecte defavorabile in casa VI a sanatatii. Zodiile Rac si Fecioara sunt de asemenea importante, prima reprezentand stomacul, cea de-a doua activitatea intestinala. Marte care este o planeta fierbinte, este cea care a face cu hiperaciditatea gastrica. Saturn poate reprezenta in general cauzele, lipsurile alimentare, retinerile voite cu debut negativ asupra sanatatii si de asemenea uscaciunea sau incetarea unei activitati (ca de pilda afectarea florei stomacului).
umanism
ca domeniu de activitate, se afla sub directa influenta a planetei Uranus. De aici ideile legate de universalitate si deschiderea catre cunoasterea si intelegerea sinelui si a lumii.
umiditate
fie in sensul de mediu (loc umed) fie sub forma de precipitatii, aceste stari se afla sub guvernarea Lunii.
unelte
sunt reprezentate in primul rand de catre Mercur si Saturn, primul reprezentand miscarea si intentia de a produce schimbarile in firea lucrurilor, al doilea reprezentand munca fizica. Astfel, separat, Saturn guverneaza uneltele agricole, Marte uneltele militarului (armele) si cele ale doctorului (bisturiul). Uranus uneltele matematice si cele de masuratori etc.
uniune

in sensul de casatorie, se afla sub guvernarea directa a planetei Venus, micul benefic, care aduce protectie si fertilitate cuplului. Legalizarea uniunii este data insa intotdeauna de catre Jupiter. Urmarirea aspectelor pe care cele doua planete le fac la un anumit moment poate furniza informatii importante despre natura unei uniuni, in bine sau in rau, daca aceasta are loc sub auspicii norocoase sau nu.
ura
cauzele acesteia ca si motivatia sunt induse adesea de tranzitele pe care le face planeta Marte. Cu planeta Marte in casa XII a horoscopului, ura este mocnita, cu Marte in casa I, ura este recunoscuta, cu Marte in casa VII acest sentiment poate degenera in actiuni violente.
vacanta
se afla sub influenta zodiei Leu si a Soarelui, elementele astrologice care guverneaza petrecerile, timpul liber, distractiile, bucuriile. Pentru reusita unei vacante, tot ceea ce avem de facut este sa studiem relatiile care au loc intre Soare, Leu, casa V si restul elementelor astrale. Planetele aflate in relatii de tensiune ori Saturn in conjunctura nefavorabila cu unul dintre cele trei elemente, avertizeaza asupra piedicilor ori neajunsurilor legate de vacante sau concediu. Stari de tensiune persistente, lipsa banilor etc se afla in stransa legatura cu relatiile negative dintre Saturn si Soare, ori casa V.
vaccin
este marcat in primul rand de Pluton (imunitatea organica) dar si de Luna, care reprezinta lichidul, medicamentul si totodata vaccinurile copilariei. Luna, Soare si Pluton sunt corpurile cosmice ce marcheaza trecerea de la stadiul copilariei la cel al pubertatii.
vampir energetic

s-a constatat ca persoanele care au Luna, Neptun si Soare, sau Pluton, Lilith si Soare, in combinatie in tema natala sunt susceptibili de a-si epuiza fizic si intelectual interlocutorii. Cauza ar fi aceea a unui consum energetic excesiv si nevoia organismului de a suplini acest consum prin accesul bioinformational asupra altor persoane.
Vertex
punct virtual numit si Contra-Ascendent. In analogie cu Descendentul, Vertexul descrie relatia pe care nativul o atrage. In general este intalnit in casa VI, VII sau VIII, si rar in V sau IX.
vespertina
planeta aflata in partea vestica a hartii, dupa ce Soarele a apus.
Via Combusta
intre 15° Balanta si 15° Scorpion exista Drumul de Foc sau Calea Arsa. Este considerata ca fiind o zona debila, mai ales pentru Luna.
viteza planetelor
ordinea planetelor in functie de viteza (de la cea mai rapida la cea mai lenta) este Luna, Mercur, Venus, Soare, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton. O planeta rapida (usoara) aplica aspectul catre planeta mai lenta (mai grea). Totusi cand este retrograda, o planeta mai grea poate sa aplice catre cea mai usoara. Sau cand este lenta, o planeta mai usoara poate sa primeasca aspectul de la o planeta mai grea dar in miscare rapida.
zbor

este marcat de planeta Uranus si de semnele Varsator, Balanta sau Gemeni. Mercur inaripatul, joaca si el un rol foarte important. Riscurile accidentelor aeriene sunt redate in general de relatiile negative dintre acesti astri, Pluton si in general Marte. Insa, pentru depistarea unui astfel de eveniment trebuie luate in calcul toate conexiunile planetare si daca acestea, functie de contextul dat, pot constitui un avertisment adus persoanei a carei tema de nastere da in tranzit ori progresie astfel de aspecte.
Zenit
punct de pe Sfera Celesta aflat direct deasupra capului. O linie de la centrul Pamantului prin observator va trece prin Zenit. Punctul opus zenitului, direct sub observator, se numeste Nadir.
ziaristica
este sub influenta Lunii (astrul care semnifica publicul, masele de oameni), Mercur (informatia) si Gemenii (scrisul). Luna propaga informatia catre masele de oameni, iar prin Mercur capata forma intentiei scrise. Manipularea prin informatii se afla in stransa relatie cu Luna, dar la acest aspect se adauga de regula si Pluton. Calitatile unei persoane pentru scris sau ziaristica, ca domenii de activitate, sunt redate la nasterea acestuia de relatii favorabile sau nu, intre astrii mentionati. De obicei, aspectele benefice dau stilul ziaristic moale. Pe de alta parte, relatiile tensionate (nu negative) dintre astrii dau ziaristii cu pana ascutita, criticii sau reporterii.
zile critice
zilele in care Luna face aspecte succesive de 45° in tranzit cu pozitia sa originala, in harta ridicata pentru o boala sau un eveniment. Asemenea zile reprezinta puncte de criza pentru acea boala sau eveniment. Perioadele favorabile se petrec cand Luna face aspecte succesive de 60° cu pozitia sa radicala. Termenul este folosit mai ales in decumbituri.
Zmeu
configuraţie planetară cunoscută şi sub numele de "paraşută"; ea conţine o piramidă şi un triunghi minor; este o configuraţie mai dinamică decât piramida, deoarece dispune de o opoziţie şi de o planetă-focar care împing spre acţiune energiile plantare existente. Ea indică tendinţa nativului către conservatorism dar, adeseori, garantează o reuşită sigură.
zodiac
o banda de aproximativ 16° a carei centru este Ecliptica. Soarele, Luna si celelalte planete (cu exceptia lui Pluton) intotdeauna se afla pe aceasta banda a zodiacului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu