Cum se face - Fa-ti singur

Infiintare Intreprindere Individuala

Primii pasi in sectorul profit


Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 este actul normativ care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiare.
Intreprinderea individuala este o noutate absoluta in legislatia romana, fiind pentru prima data reglementata prin acest normativ.
Singura deosebire dintre persoana fizica autorizata si intreprinderea individuala este ca cea din urma are dreptul de a angaja cu contract de munca terte persoane in vederea desfasurarii activitatii pentru care a fost autorizata.
Astfel, persoanele fizice titulare a unei intreprinderi individuale au obligatia de a se inregistra si de a autoriza functionarea inainte de inceperea activitatii economice.
Conditiile ce trebuie indeplinite pentru desfasurarea de activitati economice ca persoana fizica titulara a unei intreprinderi individuale sunt:
- a implinit varsta de 18 ani;
- are calificarea - pregatirea profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala, necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia;
- sa aiba un sediu profesional;
- nu a fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal.
Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu unul dintre urmatoarele documente:
- diploma de absolvire a unei institutii de invatamant;
- certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant;
- certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii in vigoare la data eliberarii acestuia;
- certificatul de competenta profesionala;
- atestatul de recunoastere si/sau echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate;
- atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant;
- orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala. In cazul in care activitatea care urmeaza a fi desfasurata nu presupune o anumita pregatire profesionala in domeniu este suficienta o fotocopie a ultimului act de studii.
In cazul Intreprinderii Familiale este suficient ca reprezentantul intreprinderii sa aiba o pregatirea profesionala in domeniu, pentru ceilalti membrii este necesara doar o fotocopie a ultimului act de studii.
Sediul profesional este spatiul in care persoana fizica autorizata/titular intreprinderii individuale/intreprinderea familiala isi desfasoara activitatea economica autorizata sau in care au loc numai activitati de birou.
Pentru stabilirea sediului profesional este necesar ca persoana fizica autorizata/titular intreprinderii individuale/intreprinderea familiala sa detina un drept de folosinta asupra imobilului la adresa caruia acesta este declarat.
Documente necesare pentru dovada dreptului de folosinta :
- contract de vanzare/cumparare/copie legalizata notarial;
- certificat de mostenitor/copie legalizata notarial;
- contract de inchiriere/fotocopie, insotit de un Act Aditional din care sa reiasa ca proprietarul e de accord ca I.I. sa functioneze in spatiu respectiv.
- contract de comodat/fotocopie;
- proces verbal de receptie a constructiei (copie legalizata notarial), si altele de la caz la caz. In cazul in care sediu profesional este detinut in baza unui contract de vanzare-cumparare sau a unui Proces verbal de receptie a constructiei este obligatorie prezentarea Incheierii de Intabulare a dreptului de proprietate in Cartea Funciara. Daca un astefel de document nu exista, atunci trebuie prezentat un Certificat de Rol Fiscal in termen de valabilitate emis de catre Directia de Impozite si Taxe Locale.
In cazul in care sediul profesional este detinut in baza unui contract de inchiriere (subinchiriere) incheiat cu un proprietar persoana fizica acesta trebuie inregistrat la Administratia Financiara pentru luarea in evidenta.
In cazul in care sediul profesional este detinut in baza unui contract de inchiriere (subinchiriere) cu un proprietar persoana juridica nu este necesara inregistrarea acestuia la Administratia Financiara, fiind suficienta simpla semnare si stampilare a acestuia.
In situatia in care spatiul destinat sediului profesional este un apartament intr-o cladire de locuinte (bloc) este obligatorie obtinerea acordurilor de functionare, si anume :
- Acordul Asociatiei de Proprietari / Locatari, reprezentata de catre Presedintele Asociatiei;
- Acordul proprietarilor vecini direct afectati de rezultatele activitati pe care urmeaza sa o desfasurati, si anume, vecinul de sus/jos/stanga/dreapta.

Cresterea melcilor

Helicicultura sau procesul de crestere a melcilor. 
Cresterea melcilor pe o scara larga necesita o investitie considerabila de timp, echipament si resurse. Crescatorii de melci ar trebui sa ia in considerare acesti factori, in special daca scopul consta in furnizarea unor cantitati mari pentru activitati comerciale. Oricine vrea sa creasca melci trebuie sa experimenteze mai multe metode pana va gasi ce anume functioneza mai bine in situatia sa.
Foarte intereseant este faptul ca cochiliile de melci au fost gasite in excavatiunile arheologice, un indiciu cum ca melcii ar fi fost consumati inca din timpurile preistorice. In Roma antica melcii erau ingrasati in gradini formate din cochilii inainte de a fi mancati.
Se impune tinerea melcilor intr-un mediu friguros si umed, aducandu-se roua daca este necesar, fiind tinuti intr-o insula inconjurata de apa prevenind scaparea lor, suplimentand vegetatia si ingrasandu-i cu faina de grau.
Gradina de melci a lui Fluvius Hirpinius de acum 2000 de ani este prezentata ca avand sectii separate pentru diferite specii. Romanii au selectat cele mai bune specii pentru crestere. Pestele de zid nu era la fel de consumat ca melcii, avand in vedere ca se consumau melci chiar in timpul postului de Paste.
Franta importa melci maro de gradina in California in anii 1850, fiind considerati drept escargot, adica o delicatesa.
Imigrantii italieni au fost primii ce au adus melcii in SUA. Importul SUA de melci a fost de mai bine de 4,5 milioane USD in 1995 si a provenit din 24 de tari. Acest import include melci vii, proaspeti, inghetati sau deja preparati.
Exportatorii majori sunt Franta, Indonezia, Grecia si China. Exportul SUA a constat in melci vii, inghetati, cu o valoare de 55000 USD catre 13 tari, in special Japonia, Olanda si UK.
Persoanele care au un teren de 2500 mp irigabil si care dispun de 5500-6000 de euro pot pune bazele solide ale unei ferme de melci comestibili. Fiindca de pe suprafata mentionata se pot obtine 3-4 tone de melci vandabili, investitia initiala se poate recupera incepand din al doilea an de la infiintare. Pretul cu care se vand melcii la export este de 3-5 euro/kg in viu, ajungand chiar la 15-70 euro/kg in forma prelucrata. Italia, Franta si Peninsula Iberica sunt locurile europene in care se opresc cele mai insemnate cantitati de melci.
Si in Romania au luat amploare aceste crescatorii de melci.


Betonul pentru constructii

Informatii de baza pentru rezultate de durata
Spre deosebire de mortar, betonul contine pietris, ceea ce il face mult mai solid.
Compozitie
• 1,5 sau 2 parti nisip
• 1,5 sau 2 parti pietris
• 1 parte ciment
• apa
cum-se-face-betonulNisipul granular (diametru 0/3 – 0/4) cantareste intre 1400 kg si 1700 kg pe metru cub, pietrisul cantareste intre 1300 kg si 1500 kg pe metru cub, deci avem in medie o greutate pe metru cub de 1600 kg pentru nisip si de 1400 kg pentru pietris.
Pietrisul de beton (diametru 0/20), jumatate nisip jumatate pietris cantareste aproximativ 1500 kg pe metru cub. Betonul rezultat cantareste aproximativ 2000 de kg pe metru cub.
Daca folositi ciment de calitate inferioara, puneti 3 roabe de pietris de beton (nisip + pietriş amestecat deja) pentru 1 sac de 35 kg de ciment. Daca pietrisul nu contine nisip puneti jumate-jumate. Daca folositi ciment de inalta calitate, puteti pune maxim 4 roabe (nu foarte pline) pentru un sac.
Toate aceste valori de dozare pot varia usor in functie de marca cimentului. In prezent putem gasi ciment de calitate foarte joasa care trebuie utilizat in cantitati mai mari.
Nu amestecati cimentul cu pamant deoarece acesta din urma absoarbe apa, ingheata iar cimentul se va fisura.
Amestecare
Incepeti prin a amesteca pietrisul cu nisipul in parti egale. Apoi adaugati cimentul, dupa care adaugati apa putin cate putin pana cand obtineti consistenta potrivita, aproximativ 16 litri la 35 kg de ciment.
• Daca dispuneti de mai multe betoniere pe care sa le umpleti pentru a turna o dala de beton de exemplu, calculati dozarea cimentului necesar pentru fiecare amestec (1/2 sac, 2/3 sac sau 1 sac intreg de 35 kg). Calculati apoi cantitatea de apa necesara pentru amestec. Marcati un reper pe o galeata. Apoi, pentru a efectua amestecul, puneti jumatate din cantitatea de apa, jumatate din cantitatea de ciment, din pietrisul de beton, restul de apa, restul de ciment, apoi completati cu pietrisul de beton pana cand obtineti consistenta potrivita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu